Μπήκα στον πειρασμό να βάλω υπότιτλο στην φωτό : "Οι ηλίθιοι και οι πανηλίθιοι" αλλά τελικά, αποφάσισα να μην το βάλω. Juan
"Να ξέρετε τι θα επιλέξετε. Η επιλογή είναι Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα". Αυτό ήταν το τελεσίγραφο της Γαλλίας σε Σκόπια. Αποστολή τρομοκράτησης Αλβανών και Σλάβων στα Σκόπια από τον Γάλλο πρέσβη ο οποίος προχώρησε σε πρωτοφανείς απειλές "παίζοντας το χαρτί" της ρωσοφοβίας.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν έστειλε πριν λίγο βιντεοσκοπημένο μήνυμα υπέρ της συμφωνίας ενθαρρύνοντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να πάνε να ψηφίσουν!
Και μετά κατηγορούν την Ρωσία για ανάμιξη στα εσωτερικά των Σκοπίων!
Σοκ προκάλεσε η δήλωση του Γάλλου πρεσβευτή στα Σκόπια ότι η επιλογή των πολιτών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου θα είναι «Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα».
Μιλώντας χθες σε δημόσια συζήτηση στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ ο Κριστιάν Τιμονιέ είπε ότι κατά τη γνώμη του οι «Μακεδόνες», όπως τους ανέφερε, είναι ικανοί για θυσίες και με το δημοψήφισμα θα έχουν την ευκαιρία να το αποδείξουν.
«Μιλώ εδώ και καιρό με “Μακεδόνες” και γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να σκεφτούν τις μελλοντικές γενιές"
"Για να το πω χωρίς περιστροφές: η επιλογή είναι ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βόρεια Κορέα. Να ξέρετε τι θα επιλέξετε», τόνισε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA.
Στην ίδια συζήτηση ο συμπατριώτης του διπλωμάτης, Αλέν Λε Ρουά είπε ότι επισκέπτεται την ΠΓΔΜ σε μια κρίσιμη στιγμή της σε ένδειξη συμπαράστασης:
«Υπάρχει ομόθυμη στήριξη από την ΕΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών»,τόνισε προαναγγέλλοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα στείλει σήμερα βιντεοσκοπημένο μήνυμα υπέρ της συμφωνίας ενθαρρύνοντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να πάνε να ψηφίσουν.
Μήνυμα Μακρόν στα ΣΚόπια: Καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά αυτή αφορά στο μέλλον σας
Βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους πολίτες των Σκοπίων έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος ενόψει του δημοψηφίσματος της άλλης εβδομάδας, τονίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει την πρόοδο και την προετοιμασία της χώρας για το μέλλον.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από άλλους δυτικούς ηγέτες, όπως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς και οι καγκελάριοι Γερμανίας και Αυστρίας Μέρκελ και Κουρτς, ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε ότι καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά η συγκεκριμένη περίμενε 27 χρόνια και επετεύχθη χάρις στο θάρρος της πολιτικής ηγεσίας σε Ελλάδα και Σκόπια.
«Γνωρίζω όλες τις διενέξεις, που λαμβάνουν χώρα και είναι μέρος του δημοκρατικού διαλόγου στη χώρα. Αλλά από εδώ που βρίσκομαι, επειδή πιστεύω στην ήπειρό μας, στην ισχύ της Ευρώπης, στην ισχύ της συλλογικής υπεροχής και της αμοιβαίας συνεργασίας θέλω να σας πω τι πιστεύω. Γνωρίζω ότι καμιά συμφωνία δεν είναι τέλεια... Ακούω όλες τις κριτικές που ασκήθηκαν», λέει προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες ουδείς ήλπιζε ότι θα γίνει αυτή η συμφωνία.
«Αυτή η συμφωνία περίμενε 27 χρόνια. Αυτή η συμφωνία επετεύχθη χάρις στο θάρρος των δικών σας και των Ελλήνων ηγετών. Γι’ αυτό την υποστηρίζω. Απόλυτα! Ισχυρά. Πιστεύω ότι έχει κεντρική θέση στα σχέδια για το μέλλον της χώρας. Είναι, όμως, και η ουσία των φιλοδοξιών της νεολαίας σας και αυτών που μπορούμε να πετύχουμε μαζί τα επόμενα χρόνια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Πρόσθεσε δε ότι οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ θα πρέπει τελικά να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα αλλάξει ή όχι το σύνταγμα, με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας ώστε το όνομα της χώρας να είναι «Βόρεια Μακεδονία».
Πάντως, μετά την παρέλαση Υπουργών του Ντ. Τράμπ, Υπουργών της Α.Μέρκελ, αξιωματούχων της ΕΕ τώρα έχουμε και επίσημη εμπλοκή της Γαλλίας στα Σκόπια.
Λίγες ημέρες πριν βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τη στήριξη του στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε και ο υπουργός για θέματα Ευρώπης και Αμερικής στο Βρετανικό Φόρεϊν Όφις, 'Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος συναντήθηκε στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.
Μην ξεχνάμε πως ο Ζ.Ζάεφ ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον ειδικά για το θέμα αυτό ενώ οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να "βγάλουν" από την σύνταξη και τον Τζορτζ Μπους . Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Σκοπιανούς πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ψήφος αυτή θα «ανοίξει πόρτες» για τη χώρα, τόσο για ένταξη στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη Συμφωνία των Πρεσπών «θαρραλέο και δίκαιο συμβιβασμό».
Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά από τη συνάντηση, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έγραψε:
«Καλωσορίσαμε τον Ζόραν Ζάεφ στον Λευκό Οίκο. Επιβεβαίωσε την ισχυρή υποστήριξη της ιστορικής συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή».
«Ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς έλαβε μηνύματα αποφασιστικότητας στην επίτευξη της συμφωνίας Πρεσπών», πρόσθεσε.
Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν υποστηρίζει καμία από τις επιλογές στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ
Χτες, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η χώρα του δε στηρίζει καμία από τις επιλογές στο επερχόμενο δημοψήφισμα που θα γίνει στην πΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Τη θέση ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει με κάποια εκστρατεία καμία από τις επιλογές του επερχόμενου δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, εξέφρασε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Η κατάσταση είναι αμφίβολη στη "Μακεδονία" μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται από πολλές μακεδονικές πολιτικές δυνάμεις», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.
«Έρχεται ένα δημοψήφισμα, σας καλώ να δείτε στα ΜΜΕ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο διαδίκτυο, τι λέει η Ρωσία για αυτό. Δεν λέμε τίποτα που θα μπορούσε να εκληφθεί ως υποστήριξη της μιας ή της άλλης επιλογής», συμπλήρωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.