5.9.18

Βαρύς οπλισμός σε Τζιχαντιστές από Τουρκία-Βουλγαρία


Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Γραπτή καταγγελία, συνοδευόμενη, όμως από εμπιστευτικά έγγραφα, κατέθεσε στην Κομισιόν, ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται η παράνομη διοχέτευση πολεμικού υλικού, από Τουρκία και Βουλγαρία, σε ομάδες τζιχαντιστών στην Συρία.

Στην σημερινή γραπτή του παρέμβαση, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής παραθέτει πληροφορίες από τον ηλεκτρονικό ιστοχώρο «TurkishMinute» μαζί με εμπιστευτικό έγγραφο των τουρκικών αρχών της 19ης Ιανουαρίου 2014, στο οποίο καταγράφεται λεπτομερώς η αποστολή από την Κυβέρνηση της Τουρκίας οπλισμού σε ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία.





Το εμπιστευτικό έγγραφο που φέρει τις ανάλογες σφραγίδες και υπογραφές, είναι στην τουρκική γλώσσα και υποβλήθηκε αυτούσιο στην Κομισιόν.

Η όλη επιχείρηση ήταν υπό την ευθύνη των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) κατ’ εντολή του Ερντογάν. Σε δικαστικά έγγραφα γίνεται αναφορά, για μετακίνηση 2.000 φορτηγών με βαρύ οπλισμό από την Τουρκία στους τζιχαντιστές της Συρίας.

​Το εύλογο ερώτημα που θέτει προς την Κομισιόν ο Κύπριος ευρωβουλευτής έγκειται στο αν θα διερευνηθεί ο βαθμός εμπλοκής των Κυβερνήσεων Τουρκίας και ΒουλγαρίαςΌπως αναφέρεται, η εμπλοκή της Βουλγαρίας συνάγεται από άλλο εμπιστευτικό έγγραφο, στο οποίο καταγράφονται λεπτομερώς τα αποτελέσματα έρευνας του φορτίου σε πομπή φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων με στρατιωτικό υλικό από την Τουρκία προς τη Συρία και καταδεικνύεται ότι μεγάλο μέρος αυτού του οπλισμού και πολεμικού υλικού ήταν καινούργιο με παραγωγή στη Βουλγαρία.

Όπως επισημαίνεται, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά κατά πόσον υπήρξε τέτοια ποσότητα στρατιωτικού υλικού από τη Βουλγαρία, χωρίς την γνώση και έγκριση της Βουλγαρικής Κυβέρνησης. Στο δημοσίευμα υποδεικνύεται επίσης ότι αυτό πιθανόν να εξηγεί και γιατί η Βουλγαρία συνεργάστηκε στο παρασκήνιο με την Τουρκία και έχει παραδώσει στον Ερντογάν, καταδιωκόμενους και αντιφρονούντες Τούρκους υπηκόους, στο πλαίσιο παράνομων μυστικών «συναλλαγών» ενάντια στις Ευρωπαϊκές αρχές και στο κράτος δικαίου.

Το εύλογο ερώτημα που θέτει προς την Κομισιόν ο Κύπριος ευρωβουλευτής έγκειται στο αν θα διερευνηθεί ο βαθμός εμπλοκής των Κυβερνήσεων Τουρκίας και Βουλγαρίας, στην αποστολή οπλισμού σε ομάδες τζιχαντιστών και στο κατά πόσον έχει παραβιαστεί θεμελιώδης νομοθεσία της ΕΕ από Κράτος Μέλος της ΕΕ.

zougla