29.9.18

Ο κυκλώνας «χτυπά» τη Μεσσηνία


Τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα τη Μεσσηνία πλήττει από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο κυκλώνας που έχει θέσει σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό.


Στη Φοινικούντα οι άνεμοι είναι εντάσεως 9 Μποφόρ ωστόσο ενισχύονται διαρκώς και συνοδεύονται και από ισχυρή βροχόπτωση, ενώ στην Πύλο σημειώνονται διακοπές ρεύματος.

Αμέσως μετά ο κυκλώνας θα ακολουθήσει βορειοανατολική πορεία και θα κινηθεί μεταξύ Μήλου και αργολικού κόλπου, αγγίζοντας και τα όρια του Σαρωνικού και της Αττικής. Κατόπιν θα εξελιχθεί ανατολικότερα προς δυτικές και κεντρικές Κυκλάδες με πορεία προς το βορειοανατολικό Αιγαίο όπου θα φτάσει από το μεσημέρι προς το απόγευμα της Κυριακής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ



Το φαινόμενο συνοδεύεται από έντονες βροχοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους οι ριπές των οποίων ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 120 χλμ. με πιθανότητα ενίσχυσης των ριπών αυτών κατά περιόδους. 

Οι βροχοπτώσεις θα καλύψουν έναν ευρύτατο χώρο που είναι σχεδόν όλο το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και η Αττική, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και στη Δυτική Κρήτη. Ο πυρήνας του φαινομένου πάνω από την Ελλάδα, αναμένεται να ξεσπάσει με έντονα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι του Σαββάτου έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Κατά τόπους, οι βροχοπτώσεις θα είναι εξαιρετικά έντονες.

Όπως αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία: «Τα έντονα φαινόμενα σε γενικές γραμμές θα επηρεάσουν τα κεντρικά και νότια τμήματα της Ελλάδος και από το πρωί του Σαββάτου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Νότιο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη. Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Στερεά (συμπεριλαμβάνεται και η Αττική) την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς και τις Βόρειες Σποράδες.»

Ιδιαίτερα έντονα θα είναι τα φαινόμενα στην Ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τα προβλεπόμενα 6ωρα ύψη υετού. Το υλικό είναι επεξεργασμένο προϊόν της ΕΜΥ, με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου (ECMWF).


Πεδίο ανέμων επιφανείας το Σάββατο στις 21:00 UTC
Πεδίο ανέμων επιφανείας το Σάββατο στις 21:00 UTC


«Οι εντάσεις των ανέμων μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 7 με 8 μπ στο Ιόνιο και τα 6 με 7 μπ στο Αιγαίο, ενώ το Σάββατο άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 με 10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο Νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα Νότια Πελάγη».

Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 10 μποφόρ.

Επίσης πιθανότατα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πρόκειται να εκτελεστούν τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες Πόρτο Χέλι.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.


zougla