25.9.18

Πώς ξεκίνησε η προσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας: Ετοίμαζαν την απελευθέρωση Μπράνσον από καιρό αλλάζοντας τον εισαγγελέα

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αθήνα η παρασκηνιακή «υπόγεια» διαπραγμάτευση μετάξυ ΗΠΑ-Τουρκίας για τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον που δείχνει πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία σοβαρής εξομάλυνσης.

Χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι ο πάστορας θα αφεθεί ελεύθερος από τις τουρκικές Αρχές κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη νίκη για το Ν.Τραμπ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου και θα μπορεί να παρουσιάσει στους Προτεστάντες ψηφοφόρους του αυτή την σημαντική εξέλιξη.
Το ότι ο πάστορας τείνει προς απελευθέρωση φαίνεται από το γεγονός ότι ο εισαγγελέας που συνέταξε  το  κατηγορητήριο κατά του Μπράνσον απομακρύνθηκε από την υπόθεση και ειδικότερα μετατέθηκε από το γραφείο για την τρομοκρατία σε υποθέσεις εγκλημάτων του κυβερνοχώρου.
Τι σημαίνει αυτό; Πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν μπορεί να απελευθερώσει τον πάστορα χωρίς να κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη καθώς θα πρόκειται για ενέργεια ενός άλλου εισαγγελέα που θα «βλέπει» τα πράγματα διαφορετικά.
Ο Τούρκος εισαγγελέας Berkant Karakay ήταν υπεύθυνος για την προετοιμασία του κατηγορητηρίου του Μπράνσον,με βάση το οποίο φέρεται πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία και σοβαρές καταγγελίες την μακρά κράτηση του Αμερικανού πάστορα.  
Οι ΗΠΑ το απέρριπταν όπως ήταν φυσικό.
Ο Μπράνσον συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 ως συνδεόμενος με το Τάγμα Γκιουλέν, το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο  για πραξικόπημα του Ιουλίου του 2-16.
Ο Αμερικανός πάστορας, είναι κάτοικος Σμύρνης για πάνω από 20 χρόνια και κατηγορήθηκε ότι διεξήγαγε κατασκοπεία τόσο για το Τάγμα Γκιουλέν όσο και για το παράνομο στην Τουρκία  Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) υπό την κάλυψη της ιεραποστολικής εργασίας. 
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει SMS που έστειλε ο Brunson ως αποδεικτικό στοιχείο ότι υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος και εικόνες του πάστορα  με άτομα που φέρουν τα χρώματα της κουρδικής σημαίας. 
Οι Αμερικανοί επέκριναν σκληρά το κατηγορητήριο, το οποίο λένε ότι βασίζεται κυρίως σε μυστικά έγγραφα και ανώνυμους μάρτυρες και σε δεκάδες σελίδες θεωριών συνωμοσίας. 
Σύμφωνα με αυτό ο Μπράνσον βοήθησε να σχεδιαστούν τα επεισόδια τον Ιούνιο του 2013 μετά από μια μικρή διαδήλωση περιβαλλοντικών οργανώσεων για το Gezi Park στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και κατέληξε ουσιαστικά σε εξέγερση.
Τώρα όμως που ο εισαγγελέας απομακρύνθηκε και με βάση τις δηλώσεις Πομπέο αναμένεται απελευθέρωση και εξομάλυνση των σχέσεων.
Μην ξεχνάμε ότι και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν ανταλλάγματα στην Τουρκία.
Οι Τούρκοι θέλουν πάρα πολύ την απελευθέρωση του εκτελεστικού διευθυντή της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Επίσης απαιτήθηκε να τερματιστεί άμεσα η έρευνα των αμερικανικών αρχών για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν, δεχόμενοι όμως την αποστολή του Αττίλα στην Τουρκία για να εκτίσει εκεί την 32μηνη ποινή του. 
Δηλαδή δέχονται την απελευθέρωσή του
pronews