21.9.18

Νέα δημοσκόπηση φέρνει στις 10,5 μονάδες τη διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Τρίτο κόμμα η Χ.Α. - Εκτός Βουλής οι ΑΝ.ΕΛ.

Νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse καταγράφει διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 10,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή και 9,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή. 

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ συγκεντρώνει 33,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, ακολουθούν Χ.Α 7,5%, ΚΙΝΑΛ 7% ΚΚΕ 6% Ένωση Κεντρώων 2% όπως και η Ελληνική Λύση 2% από 1,5% συγκεντρώνουν Ποτάμι και ΑΝΕΛ με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 12%.
Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουνίου η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 31% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ.  Ακολουθεί η ΧΑ με 7% (από 6,5%), το Κίνημα Αλλαγής με σταθερές δυνάμεις στο 6,5%, και το ΚΚΕ επίσης με σταθερό το ποσοστό του στο 5,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν περνά το φράγμα του 3% για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση. 
Ταυτόχρονα, η δημοσκόπηση της Pulse καταγράφει σταθερή υπεροχή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιος θεωρείτε καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων, έναντι 24% του κ.Τσίπρα.
Η διαφορά μεταξύ τους παραμένει σταθερή στις 10 μονάδες σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου που ήταν 33% για τον κ.Μητσοτάκη και 23% για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 
Συντριπτική όμως είναι η υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παράσταση νίκης:
Το 57% λέει ότι θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, έναντι 24% που πιστεύει το αντίστοιχο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά φθάνει τις 33 μονάδες. 
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 10 μονάδες διαφορά.
 34% συγκεντρώνει ο πρόεδρος της ΝΔ και 24 ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 34% των ερωτηθέντων απαντάει κανένας από τους δύο.
Παράσταση νίκης
Η ΝΔ έχει προβάδισμα στην παράσταση νίκης με 33 μονάδες καθώς συγκεντρώνει 57% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ.
Συσπειρώσεις και μετακινήσεις
Η ΝΔ έχει ισχυρότατη συσπείρωση των ψηφοφόρων της με ποσοστό 85% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 55%.
Εξοδος από τα μνημόνια
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα για την εκτίμηση των ψηφοφόρων έναντι της εξόδου από τα μνημόνια. Εξι στους δέκα πολίτες δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει την οικονομική τους κατάσταση, έναντι 27% που πιστεύουν το αντίθετο.
Ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 47% (σχεδόν ένας στους δύο) δε πιστεύει ότι θα αλλάξει η οικονομική του κατάσταση μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Συμφωνία Πρεσπών
Αρνητικά κρίνει το 60% των πολιτών στην συμφωνία των Πρεσπών, έναντι 28% που την αξιολογεί θετικά για τη χώρα.
Πυρκαγιά στο Μάτι
Οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι που προκάλεσαν 99 νεκρούς δεν έχουν ξεχαστεί και οι πολίτες δείχνουν οργισμένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Επτά στους δέκα (72%) αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση έναντι μόλις 17% που την κρίνουν θετικά. 

pronews