29.8.18

Οι Τούρκοι πιλότοι πέταξαν τα F-35 στις ΗΠΑ! Ας μην επαναπαυόμαστε από τις φωνές του Τραμπ


Ο πρόεδρος Τραμπ υπογράφει νομοσχέδια που προβλέπουν “πάγωμα” της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία. Ο υπουργός Άμυνας Τζ. Μάτις δηλώνει ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την επιμονή της Άγκυρας να προμηθευτεί S-400. Στην Αθήνα κάποιοι δείχνουν να επαναπαύονται μ ΄ αυτές τις ειδήσεις. Ας διαβάσουν τι μεταδίδει το τουρκικό TRT: οι Τούρκοι πιλότοι που βρίσκονται στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35, άρχισαν τις πτήσεις τους με τα νέα μαχητικά!

Αρκετές φορές έχουμε γράψει κι εμείς αλλά και άλλα ΜΜΕ ότι η Τουρκία μπορεί να καθυστερήσει αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα παραλάβει τα F-35. Συνεπώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια της …αγρανάπαυσης για την Ελλάδα. Θα έπρεπε ήδη να έχει αποφασίσει με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει την όποια νέα απειλή θα υπάρξει από την είσοδο των F-35 στο τουρκικό αεροπορικό οπλοστάσιο. Όχι δεν είναι απαραίτητο η “απάντηση” να είναι η αγορά και από την Ελλάδα του ίδιου μαχητικού αεροσκάφους. Υπάρχουν όπως λένε οι αεροπόροι κι άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί. Αλλά πρέπει να αποφασίσουμε ποιον απ΄ αυτούς θα αξιοποιήσουμε.
Οι κακές σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας δίνουν λίγο χρόνο που όμως κατά τη γνώμη μας μετρά ήδη αντίστροφα. Η Τουρκία δεν είναι το πρόβλημα για τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν είναι. Όταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποχωρήσει από το προσκήνιο, η Τουρκία είναι δεδομένο ότι θα έχει προνομιακή μεταχείριση από τους “συμμάχους” και ειδικά από τις ΗΠΑ.
Σ΄ ότι αφορά στα F-35: δεν υπάρχει περίπτωση η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin να επιτρέψει να χαλάσει η συμφωνία με την Τουρκία. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι κολοσσός και όπως πρόσφατα διαπιστώσαμε εδώ στην Ελλάδα με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 δεν αφήνει ούτε… δολάριο να τις ξεφύγει! Η Ελλάδα αποτελεί πελάτη που θα ΄πρεπε να του κάνουν ότι ευκολία ζητούσε και δεν δέχτηκαν να υποχωρήσουν ούτε στο ελάχιστο! Θα αφήσουν τα δισεκατομμύρια της τουρκικής αγοράς να πάνε στράφι; Ούτε μία στο εκατομμύριο…
Οι φωτογραφίες από την πρώτη εκπαιδευτική πτήση των Τούρκων με F-35.


militaire