14.8.18

«Πάγωσαν» τα F-35 αλλά «παγώνει» και η κατασκευή τους και το ΝΑΤΟ! - Στα πρόθυρα αποχώρησης η Τουρκία


Η απόφαση του Ν.Τραμπ να οδηγήσει «στα άκρα» την σύγκρουση με τη Τουρκία και προσωπικά με τον Ρ.Τ.Ερντογάν, οδηγεί το ΝΑΤΟ στην μεγαλύτερη κρίση μετά το 1974 όταν αποχώρησε η Ελλάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη ανάσχεση της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο.

Αλλά οδηγεί και το πρόγραμμα των stealth μαχητικών 5ης γενιάς, F-35, «στα βράχια»: Αν η απόφαση δεν ανακληθεί σύντομα, η παραγωγή των F-35 στις ΗΠΑ σταματά, καθώς οι τουρκικές βιομηχανίες που συμμετέχουν στο κονσόρτσιουμ κατασκευής του πολύπαθου προγράμματος, κατασκευάζουν κατ'αποκλειστικότητα το 7% (κατ'άλλες πηγές το 9%) των μερών του μαχητικού αεροσκάφους!
Φυσικά μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες βιομηχανίες χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά όχι άμεσα: Θα περάσει τουλάχιστον ένα έτος ή και περισσότερο για να βρεθούν οι αντικαταστάτες και να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται πάλι τα F-35!
Πρακτικά, όταν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο στοκ ανταλλακτικών η παραγωγή σταματά μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.
Βέβαια κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό θα είναι μόνιμο, αλλά όταν συγκρούονται δύο ισχυρές προσωπικότητες, όπως του Ν.Τραμπ και του Ρ.Τ.Ερντογάν, κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσουν τα πράγματα.
Από εκεί και πέρα η εξέλιξη, αν εξακολουθήσει η απαγόρευση, ουσιαστικά οδηγεί τη Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ και το δυτικό σύστημα ασφαλείας σε μια πρωτοφανή κρίση, με την Ελλάδα να έχει να μετατρέπεται στην «πρώτη γραμμή» της σύγκρουσης Τουρκίας-ΗΠΑ.
Για τις επόμενες 90 ημέρες, όσο διαρκεί η απαγόρευση που υπέγραψε Ν.Τραμπ, η τουρκική συμμετοχή στο F-35 «παγώνει», αλλά «παγώνει» και το ΝΑΤΟ: Αύριο θα δούμε τις τουρκικές αντιδράσεις.
Μέσα στην πρωτοφανή αμερικανική οικονομική επίθεση κατά της Τουρκίας, το πάγωμα της παράδοσης των F-35, πραγματικά μοιάζει με «παρωνυχίδα» για τη Τουρκία, αλλά μάλλον θα «κουτσάνει» ολόκληρο το ΝΑΤΟ.
Μεγάλος κερδισμένος η Ρωσία του Β.Πούτιν που κατάφερε μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού κρούσης Su-24 από τουρκικό F-16 και από τα πρόθυρα ενός ρωσοτουρκικού πολέμου, να «αγκαλιάσει» την Τουρκία και να την φέρει στα πρόθυρα της εξόδου από το ΝΑΤΟ...
pronews