25.8.18

Ιντλίμπ: Η τελική σύγκρουση στην Συρία - «Ζεσταίνει μηχανές» ο τουρκικός Στρατός - Την περικυκλώνουν Σύροι και Ρώσοι


Ο συριακός Στρατός παίρνει θέσεις νότια και ανατολικά της Ιντλίμπ και ετοιμάζεται να εξαπολύσει την έφοδο για την κατάληψη της τελευταίας περιοχής της συριακής επικράτειας στα δυτικά της χώρας που δεν ελέγχει η συριακή κυβέρνηση, με την υποστήριξη μία Μοίρας ρωσικού πυροβολικού και μονάδων Ρώσων εθελοντών, ενώ τουρκικά στρατεύματα με μία μηχανοκίνητη Ταξιαρχία έχουν αναπτυχθεί στα βόρεια.

Μέσα η πόλη ελέγχεται από ισλαμιστές τρομοκράτες και υπάρχουν μικρές μονάδες οι οποίες αντικαθεστωτικών πο πρόσκεινται στη Τουρκία στην ανατολική περιοχή της Ιντλίμπ.
Η πόλη έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστάν από το 2012, αλλά το 2015 φιλοτουρκικές συριακές οργανώσεις κατάφεραν και την απέσπασαν, μέχρι το καλοκαίρι του 2016, οπότε οι ισλαμιστές μιας από τις οργανώσεις-παρακλάδια της αλ Νούσρα, κατάφεραν και αιφνιδιαστικά κατέλαβαν την πόλη και εκδίωξαν τις φιλοτουρκικές οργανώσεις.
Η Ιντλίμπ ήταν το βασικό αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης στην Μόσχα μεταξύ του Ρώσου πρόεδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου, του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ του Τούρκου επικεφαλή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού, του επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (SVR) και του ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου προέδρου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.
Η μάχη δεν είναι μόνο για την κατάληψη της Ιντλίμπ, αλλά και για το ποιος θα έχει τον έλεγχό της. Ουσιαστικά έχει δρομολογηθεί «συγκυριαρχία» Συρίας-Ρωσίας και Τουρκίας, κάτι που προσπαθούν να αποφύγουν οι ΗΠΑ και οι Γαλλία, Βρετανία, στηρίζοντας τις ισλαμιστικές οργανώσεις.
Ηδη ο εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας κατηγορεί ευθέως ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο ότι στήνουν προβοκάτσια με χημική επίθεση στο Ιντλιμπ προκειμένου να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία. 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Igor Konashenkov δήλωσε ότι μαχητές στην περιφέρεια Ιντλίμπ ετοιμάζονται να σκηνοθετήσουν τη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων από τη συριακή κυβέρνηση.
Μια ομάδα μαχητών, εκπαιδεύτηκε υπό την καθοδήγηση της βρετανικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας Olive Group  η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο Constellis στην οποία ηγείται η Academy, πρώην Blackwater για να χρησιμοποιεί χημικά όπλα, έφτασε στο Ιντλίμπ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο.
«Για να πραγματοποιηθεί η υποτιθέμενη« χημική επίθεση » στην πόλη Jisr al-Shughur στην επαρχία Idlib, μαχητές της Tahrir al-Sham (που συνεργάστηκε με την τρομοκρατική οργάνωση Al Nusra ) έχουν παραλάβει 8 δεξαμενές με χλώριο ...σε ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα από το Jisr al-Shughur », δήλωσε.
Στη συνέχεια έχει σχεδιαστεί επίθεση από πλοία και αεροπλάνα του ΝΑΤΟ
«Για το σκοπό αυτό, το πλοίο USS The Sullivans οπλισμένο με 56 πυραύλους cruise είχε φτάσει στον Περσικό Κόλπο πριν από αρκετές ημέρες, ενώ ένας βομβαρδιστικό των ΗΠΑ Β-1Β που μεταφέρει 24 πυραύλους cruise AGM-158 αναπτύχθηκε σε αεροπορική βάση στο Κατάρ», είπε ο Konashenkov.
Την ίδα ώρα οι ΗΠΑ μέσω του συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δηλώνουν πως είναι έτοιμες να αναλάβουν σκληρότερη στρατιωτική δράση απ ότι στο παρελθόν σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα στο Ινλτίμπ. 
Την ίδια στιγμή η υποψίες για έναρξη δράσης «φουντώνουν» καθώς οι Ευρωπαίοι ματαίωσαν την τετραμερή σύνοδο κορυφής για τη Συρία που είχε προταθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, αποκάλυψε πηγή προσκείμενη στη γαλλική προεδρία.
Η σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας θα γινόταν την 7η Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη με αντικείμενο την κρίση στη Συρία.
Όμως η πηγή στο Ελιζέ δήλωσε ότι οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών αποφάσισαν ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση σε επίπεδο κορυφής».
Η Γαλλία αξίωνε να υπάρξουν εγγυήσεις περί κατάπαυσης του πυρός και περί της προώθησης πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην ατζέντα της συνόδου πριν δεσμευθεί να συμμετάσχει σε αυτήν, εξήγησε η πηγή.
Υπάρχει «πολύ σοβαρή απειλή η κυβέρνηση της Συρίας να αρχίσει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στην επαρχία Ιντλίμπ, το κυριότερο προπύργιο των ανταρτών και των τισλαμιστών που απομένει στη συριακή επικράτεια, όπου έχουν επίσης καταφύγει πολλοί εκτοπισμένοι άμαχοι», σημείωσε η ίδια πηγή.
Θα υπάρξει μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ εκπροσώπων των τεσσάρων χωρών τον Σεπτέμβριο αλλά σε διπλωματικό επίπεδο, συμπλήρωσε η πηγή στη γαλλική προεδρία.
Η Τουρκία, παρότι υποστηρίζει οργανώσεις σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών, συντονίζεται με τη Ρωσία, τον κυριότερο στρατιωτικό υποστηρικτή της συριακής κυβέρνησης. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον της έναρξης επίθεσης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων για την ανάκτηση της επαρχίας Ιντλίμπ.
pronews.gr