24.8.18

Η Λέιλα Μπιρλίκ ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα


Ένα νέο δύσκολο κεφάλαιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις άνοιξε αιφνιδίως στην Αλεξανδρούπολη, όταν η πρώην βουλευτής του κουρδικού κόμματος HDP Λέιλα Μπιρλίκ πέρασε παράνομα τον Έβρο και κατέφυγε στις αστυνομικές αρχές της Αλεξανδρούπολης, όπου κατέθεσε αίτημα για παροχή πολιτικού ασύλου.

Η Λέιλα Μπιρλίκ έχει κατηγορηθεί στην Τουρκία ως συνεργάτης ή και μέλος του PKK. Μετά το πραξικόπημα του 2016 και μετά το πρώτο κύμα συλλήψεων των Γκιουλενιστών υπέστη και αυτή την εκδικητικότητα του καθεστώτος Ερντογάν όταν άρχισε η ανηλεής αντιπαράθεση με τους Κούρδους της Συρίας και το PKK.

Στη δίνη του κυκλώνα η Λέιλα Μπιρλίκ, αν και γνώριζε ότι υπάρχει απαγορευτική διάταξη για την έξοδό της από τη χώρα, κατάφερε να διαφύγει, προφανώς γνωρίζοντας τις επιπτώσεις από την επιμήκυνση της παραμονής της στην Τουρκία. 

Αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν την είδηση, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, και παρέπεμψαν στη διπλωματική οδό, δηλαδή το ΥΠΕΞ. Ήδη τουρκικές ιστοσελίδες όπως το Super Haber έχουν δημοσιοποιήσει το γεγονός.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αλεξανδρούπολη, η βουλευτής επιχειρεί να έρθει σε επαφή με συντρόφους της από την Αθήνα, προκειμένου να αποφύγει κάθε ενδεχόμενο επαναπροώθησής της στην Τουρκία. Η Λέιλα Μπιρλίκ κατηγορείται ότι συνεργάζεται με το PKK, αλλά ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει ένταλμα εναντίον της. Η βουλευτής είχε συλληφθεί στις 4 Νοεμβρίου με την κατηγορία της «προσβολής του προέδρου» και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και 9 μηνών, ενώ απελευθερώθηκε τέσσερις μήνες αργότερα. Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί επίσης για συμμετοχή σε «τρομοκρατική» ομάδα.

Zougla Newsroom