13.8.18

Παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας: «Θα κρατήσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» - Πτώση στις αγορές


Η τουρκική λίρα πέφτει όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς συνεχίζεται η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και η Τράπεζα της Τουρκίας με ανακοίνωσή της ανήγγειλε πως θα παρέχει όλη την ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες.
Τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα θα αναθεωρηθούν με βάση τον τύπο και την ωρίμανση, δίνοντας έτσι στις τράπεζες ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, με τον κανονισμό αυτό η προεξοφλημένη αξία των υφιστάμενων χωρίς επιβάρυνση εγγυήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8 δισ. τουρκικές λίρες.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τα όρια των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές των τραπεζών σε τουρκική λίρα αυξήθηκαν στα 20 δισ. ευρώ, από 7,2 δισ. ευρώ.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως οι παραδοσιακές δημοπρασίες repo ή οι δημοπρασίες πώλησης καταθέσεων μπορεί να πραγματοποιηθούν με ωριμάνσεις που δεν ξεπερνούν τις 91 ημέρες.
Για τις ημέρες με σχετικά υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης, μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μία δημοπρασίες repo με ωριμάνσεις 6-10 ημερών.
Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης πως τα υφιστάμενα όρια καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα των τραπεζών που ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. δολάρια ΗΠΑ ίσως αυξηθούν και μπορεί να βελτιωθούν οι όροι χρήσης εάν κριθεί απαραίτητο.
Η κεντρική τράπεζα τονίζει στην ανακοίνωσή της πως θα παρακολουθεί στενά το βάθος της αγοράς και τους σχηματισμούς των τιμών, και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εάν κριθεί απαραίτητο.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 6,95 τουρκικές λίρες ενώ τις βραδυνές ώρες η ισοτιμία είχε φτάσει και τις 7,24 λίρες.
Ο γαμπρός του Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι «από το πρωί της Δευτέρας οι θεσμοί μας θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα προβούν σε ανακοινώσει προς τις αγορές».
Λίγο αργότερα η εποπτική αρχή των τουρκικών τραπεζών ανακοίνωσε τον περιορισμό των swap με αποτέλεσμα οι απώλειες για τη λίρα να περιοριστούν στα επίπεδα των 6,7-6,8 δολαρίων.
Η νέα πτώση της τουρκικής λίρας έριξε τις ασιατικές αγορές με τους κινεζικούς δείκτες να καταγράφουν πτώση άνω του 1%. 
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 1,86%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 0,68% και ο Shenzhen Composite υποχωρεί κατά 0,50%.
pronews