13.8.18

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Οι ΗΠΑ θέλουν να μας μαχαιρώσουν πισώπλατα αλλά θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν δεν δείχνει καμία διάθεση αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και ακόμα και ο κίνδυνος να υπάρξει αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 και «πάγωμα» των παραδόσεων, όπως και εμπάργκο σε ορισμένες κατηγορίες όπλων δεν φαίνεται να τον τρομάζει.

Ετοιμάζει κάτι το εντυπωσιακό, όπως έξοδο από το ΝΑΤΟ; Σίγουρα θα προηγηθεί το κλείσιμο τη βάσης του Ιντσιρλίκ, οπότε αυτό θα είναι ένα σημάδι.
«Οι εμπορικές ενέργειες των ΗΠΑ αντιβαίνουν στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μαχαιρώσουν την Τουρκία πισώπλατα», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας στην σύνοδο των πρέσβεων στην Άγκυρα.
Όπως εκτίμησε ο ίδιος, «Οι επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας αναμένεται να συνεχιστούν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για διαφορετικές μορφές αυτών των επιθέσεων». 
Νωρίτερα, σε ομιλία του στην Τραπεζούντα είχε επιμείνει στους υψηλούς τόνους  κατά των ΗΠΑ διακηρύσσοντας ότι «θα απαντήσουμε σε όσους κήρυξαν εμπορικό πόλεμο σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία προχωρώντας σε νέες συμμαχίες και σε νέες αγορές».
Ποιες συμμαχίες και αγορές; Η φωτό τα λέει όλα. Αν περιλάβουμε και την Κίνα, θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.
Για την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα του, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η τουρκική λίρα θα επανέλθει «σε λογικά επίπεδα στο πλαίσιο οικονομικής πραγματικότητας». 
Παράλληλα, χαρακτήρισε «προδοσία» τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων για την οικονομία της Τουρκίας».
Σήμερ στο Fort Drum, στη Νέα Υόρκη, θα φανεί κατά πόσον ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει, το νομοσχέδιο για τον προΰπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 716,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει και την αναστολή της παράδοσης των stealth μαχητικών F-35 στην Τουρκία, την αποβολή της από το πρόγραμμα παραγωγής, αλλά και την επιβολή κυρώσεων για την αγορά των ρωσικών S-400.
Αν το κάνει θα είναι η κρίσιμη κίνηση που σε συνδυασμό με το λοιπό κλίμα και τις λοιπές κινήσεις θα οδηγήσει πιθανότατα τη Τουρκία σε άλλο στρατόπεδο. 
Θα δούμε πόσο αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πάντως είναι ιδανικές οι προϋποθέσεις να υπάρξει ελληνικό αιφνιδιαστικό κτύπημα κατά της Τουρκίας. Η αναστολή των ΜΟΕ δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση...
pronews