7.8.18

Πέντε συμβόλαια μέσα στην καταστροφή

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Τα τελευταία δραματικά γεγονότα – καθώς και όσα ακολούθησαν ως αντίδραση σε κυβερνητικό επίπεδο – επιβεβαιώνουν όλα όσα κάποιοι είχαμε εγκαίρως προβλέψει και για τα οποία είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει.
Η κυβέρνηση διολισθαίνει συνεχώς οδηγώντας τη χώρα εκτός αστικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.
Συμβαίνει πάντα με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, θαυμαστές των οποίων παραμένουν οι κυβερνητικοί με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα.
Το επίπεδο του κοινοβουλευτικού βίου και της Δημοκρατίας δοκιμάζεται και αναδεικνύεται στις καταστροφές.
Όταν συμβαίνει μια καταστροφή, τα κόμματα που πιστεύουν στον κοινοβουλευτισμό επηρεάζονται. Πολιτικοί παραιτούνται αμέσως, επιβάλλονται κυρώσεις, καταβάλλεται προσπάθεια για αντιμετώπιση της καταστροφής.

Τα ολοκληρωτικά κόμματα επιδίδονται σε προπαγάνδα, δεν αποδέχονται ευθύνες – τις οποίες μετατοπίζουν πάντα κάπου αλλού – συγκαλύπτουν, ωραιοποιούν, επιτίθενται σε διάφορους «εξωτερικούς εχθρούς», αντικαθιστούν τα πραγματικά προβλήματα με διάφορα φανταστικά ή άσχετα με το τρέχον γεγονός, καλούν τον λαό να τους δοξάσει.
Αυτό ακριβώς έκανε η παρούσα κυβέρνηση. Με μεγάλη καθυστέρηση μια μισή παραίτηση, έτσι για τα μάτια του κόσμου, με μεγάλη καθυστέρηση – και αφού προηγουμένως καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες αποφυγής – οι αλλαγές σε Πυροσβεστική και ΕΛΑΣ.
Δεν είχαν σκοπό να πράξουν κάτι τέτοιο, αναγκάστηκαν. Διαφορετικά, δεν θα δινόταν εκείνη η συνέντευξη Τύπου με υπουργό και αρχηγούς και γενικό κουμανταδόρο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν φορέσει φίμωτρο στους βουλευτές τους επί δύο εβδομάδες – κάτι το εντελώς αδιανόητο για τον κοινοβουλευτισμό και το δικαίωμα του βουλευτή σε απεριόριστο δικαίωμα λόγου και γνώμης.
Και το πέτυχαν! Δηλαδή οι βουλευτές τους θεώρησαν φυσιολογικό να κλείσουν το στόμα τους και εξαφανίστηκαν από τα τηλεπαράθυρα, από όπου συνηθίζουν να μας κουνάνε το δάχτυλο.
Είναι πια περισσότερο από βέβαιο ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ασκούν πολιτική. Στην πολιτική τα γεγονότα έχουν τη σημασία τους, πιέζουν, οδηγούν σε αλλαγή πορείας, σε αναγκάζουν να επικεντρώνεις στο πρόβλημα και να παραμερίζεις τα υπόλοιπα.
Δεν μπορεί γύρω σου να πέφτουν βόμβες και εσύ να συνεχίζεις κανονικά.
Δεν συμπεριφέρονται έτσι οι κυβερνήσεις, αλλά οι παρέες (για να μην πω τίποτε πιο βαρύ) που εκτελούν συμβόλαια.
Και πραγματικά, την ώρα που μετρούσαμε νεκρούς και πληγές από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η συγκεκριμένη παρέα συνέχιζε κανονικά να διεκπεραιώνει τα συμβόλαιά της, χωρίς καμιά αναστολή:

1. Συμβόλαιο Μακεδονία: Την ημέρα της πυρκαγιάς ο Τσίπρας έφυγε για το Μόσταρ και δεν γύρισε (αν και γνώριζε τα πάντα) παρά μετά την τελετή στην παλιά γέφυρα του Μόσταρ, όπου βολτάριζε με τον Ζάεφ και πετούσε στεφάνια και λουλούδια στον ποταμό. Γύρισε αργά το βράδυ και πριν από τα μεσάνυχτα, την ώρα που είχε συντελεστεί η καταστροφή, συσκεπτόταν και αντάλλασσε ανούσιες παρατηρήσεις σε απευθείας μετάδοση.

2. Συμβόλαιο δανειστές: Εκείνες ακριβώς τις μέρες, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τροπολογία για την αύξηση των μισθών των επικεφαλής των ΔΕΚΟ, κατ’ απαίτηση, όπως είπε ο Τσακαλώτος του… Υπερταμείου!

3. Συμβόλαιο Θράκη: Μέσα στον γενικό θρήνο, έφεραν και ψήφισαν στη Βουλή τροπολογία για τους μουφτήδες, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκλογή των μουφτήδων (και τη δημιουργία πολιτικοθρησκευτικών ηγετων), κατ’ απαίτηση του Ερντογάν.

4. Συμβόλαιο τρομοκρατία: Ακριβώς αυτές τις μέρες του πένθους φρόντισαν να μεταγάγουν τον Κουφοντίνα σε φυλακές πολυτελείας.

5. Συμβόλαιο αριστεροσύνης: Επίσης αυτές τις μαύρες μέρες υπουργικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την Μακρόνησο, για να δει λέει τα… αυθαίρετα που θα κατεδαφιστούν!

Και ποιος ξέρει μέχρι να κάνουμε τον τελικό απολογισμό της ανικανότητάς τους, πόσα ακόμη συμβόλαια σκοπεύουν να εκτελέσουν!