Το παράδοξο της αποπομπής σειράς πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών χωρίς αυτή να συνοδεύεται από την παραμικρή αναφορά σε λάθη, ευθύνες ή παραλείψεις, έρχεται να προστεθεί στην τουλάχιστον ιδιόμορφη διαχείριση από την κυβέρνηση συνολικά της τραγωδίας στο Μάτι. Το Μέγαρο Μαξίμου κινείται τις τελευταίες ημέρες με γνώμονα διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να απαλυνθεί η αλγεινή εντύπωση από τους αρχικούς χειρισμούς και την επιλογή της στρατηγικής –κατά τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία– ότι «όλα έγιναν σωστά».
Στρατηγική, η οποία δεν αλλάζει στην ουσία της, καθώς δεν υπάρχει καταλογισμός ευθυνών. Απλώς επιχειρείται κατά κάποιον τρόπο η σιωπηρή υπόδειξη υπευθύνων διά της καρατομήσεως. Ετσι, αθροίζονται ήδη οι παραιτήσεις –επί της ουσίας αποπομπές– του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, και η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αντικατάσταση των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής. Ενας ένας, όσοι συνέδεσαν την παρουσία τους με τη διαχείριση της κρίσης και βρέθηκαν να περιστοιχίζουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι στη σύσκεψη την ημέρα της καταστροφής και, ακολούθως, επιφορτίστηκαν την υπεράσπιση της γραμμής «όλα έγιναν σωστά», απομακρύνεται. Για καμιά από τις απομακρύνσεις αυτές, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει αιτιολόγηση, παρά την αρχική κυβερνητική δέσμευση ότι και απολογισμός θα γίνει και ευθύνες θα αποδοθούν.
Είναι περισσότερο από σαφές ότι η κυβερνητική ηγεσία επιδιώκει πάση θυσία να μην ανοίξει συζήτηση περί ευθυνών. Και αυτό διότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού θα σταματήσει μια τέτοια συζήτηση, πόσο ψηλά θα καταλογιστούν ευθύνες από τους πολίτες που θα την παρακολουθήσουν. Το πλαίσιο αυτής της στρατηγικής αποτύπωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος ανέφερε (Ρ/Σ ΘΕΜΑ) ότι είναι «άλλο πράγμα οι υπεύθυνοι άνθρωποι που παραιτούνται και άλλο οι υπαίτιοι. Δεν σημαίνει ότι αυτοί που έκαναν τη δουλειά τους και παραιτήθηκαν ήταν υπαίτιοι». Απέδωσε, δε, την καταστροφή στην κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε ότι ο ίδιος νιώθει ευθύνη, «γιατί δεν μπορέσαμε να εξηγήσουμε στον λαό τι μας περιμένει με την κλιματική αλλαγή».
Αργά χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με συντονιστικές επιτροπές κατοίκων από το Μάτι και το Νέο Βουτζά, στους οποίους δεσμεύτηκε ότι «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για τη κάλυψη των αναγκών όλων, κανένας και τίποτα δεν θα ξεχαστεί», όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. Σήμερα, εξάλλου, θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης στο Λαύριο.
Ισχυρή πίεση
Οι απομακρύνσεις - αποπομπές φαίνεται ότι ολοκληρώνουν έναν κύκλο αντίδρασης από την πλευρά του Μαξίμου. Αναμένεται ότι η συνέχεια θα δοθεί με πρωτοβουλίες και δημόσιες παρεμβάσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα, που δέχεται εισηγήσεις να βγει στο προσκήνιο ως ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης. Οι αναμενόμενες ανακοινώσεις για τη νέα δομή της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι ένα δείγμα των κυβερνητικών σχεδιασμών για φυγή προς τα εμπρός. Στόχος είναι να επιτευχθεί ανάταξη του πολιτικού σκηνικού και ανάκτηση της πρωτοβουλίας κινήσεων πριν από τις 20 Αυγούστου και την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, ώστε το εν λόγω ορόσημο να μη θαφτεί ολοσχερώς στα αποκαΐδια. Τελευταίο «χαρτί» του πρωθυπουργού στην προσπάθεια επανεκκίνησης της κυβέρνησης είναι ο ανασχηματισμός, ο οποίος, ούτως ή άλλως, είχε δρομολογηθεί και τοποθετείτο κοντά στις 20 Αυγούστου. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα λαμβάνουν πλέον και χαρακτήρα επούλωσης των πληγών που άφησε στην κυβέρνηση η τραγωδία.
kathimerini