19.8.18

Ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ στην Ινδονησία


Ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ σημειώθηκε  στην Ινδονησία.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, ο σεισμός είχε επίκεντρο 124 χλμ. στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού Λόμποκ, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 20χλμ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν τρεις σεισμικές δονήσεις εντάσεως από 4,5 έως και 5,8 Ρίχτερ.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάτοικος της περιοχής περιέγραψε ότι ξύπνησε απότομα από τον σεισμό.

«Η σεισμική δόνηση ήταν απίστευτα ισχυρή. Τα πάντα άρχισαν να κουνιούνται» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άγκους Σαλιμ.
«Κοιμόμασταν σε μια σκηνή που έχουν εγκαταστήσει για τους άστεγους. Μόλις με είχε πάρει ο ύπνος όταν η γη άρχισε να σείεται… Όλοι βγήκαν έξω κι έτρεξαν προς τον δρόμο κλαίγοντας και φωνάζοντας» πρόσθεσε ο ίδιος.
Επίσης, ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στις νήσους Φίτζι και Τόνγκα, όμως το επίκεντρό της ήταν σε μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος και δεν προκάλεσε τσουνάμι, όπως ανακοίνωσαν το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι.
Το ακριβές σημείο του εστιάζεται στα 270 χλμ ανατολικά της Λεβούκα στο Φίτζι και 443 χλμ δυτικά του Νεϊάφου στα Τόνγκα.
Αρχικά, ο σεισμός είχε μετρηθεί στα 8 Ρίχτερ, όμως αργότερα αναβαθμίσθηκε στα 8,2 Ρίχτερ, ένα μέγεθος που θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές εάν το εστιακό του βάθος δεν ήταν τόσο μεγάλο.
Η περιοχή του σεισμού κείται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», που προκαλεί συχνά σεισμούς μεγάλου μεγέθους.
kathimerini