4.7.18

Αμερικανική εταιρία χτυπά δημόσια την πόρτα του ΓΕΣ για τα ε/π OH-58D Kiowa Warrior!


Μερικές ιδέες και προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση τόσο σε επίπεδο επιχειρησιακό, όσο και στον κρίσιμο τομέα της υποστήριξης των ελληνικών ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior, διατύπωσε σε άρθρο του ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Skycore Aviation, Chris Burgess.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Burgess, ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε έναντι 44,1 εκατ. δολαρίων συνολικά 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior από τον Αμερικανικό Στρατό με απόθεμα ανταλλακτικών που θα μπορούσε να υποστηρίξει τα ελικόπτερα για δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον Chris Burgess, τα ελικόπτερα που θα αποκτήσει ο Ελληνικός Στρατός θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις δυνάμεις του στην πραγματοποίηση περιπολιών σε συνοριακές περιοχές και πιο ειδικά σε νησιωτικές περιοχές, όπου οι γείτονες μας οι Τούρκοι έχουν εκφράσει την αμφισβήτηση του καθεστώτος αυτών.
Όπως αναφέρει ο Chris Burgess, εάν η αποστολή περιπολίας εξελιχτεί σε αντιπαράθεση, τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior μπορούν να υποστηρίξουν τα στρατεύματα και να αμυνθούν με τον οπλισμό που φέρουν.
Σημαντικό στοιχείο των ελικοπτέρων είναι ο ηλεκτρο-οπτικός ιστός αισθητήρων MMS, ο οποίος επιτρέπει στα OH-58D Kiowa Warrior να πραγματοποιούν αποστολές αναγνώρισης στις ορεινές περιοχές των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, αφού τα πληρώματα των ελικοπτέρων μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις εδαφικές εξάρσεις των νησιών, χρησιμοποιώντας για την επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών των υπερυψωμένο ιστό αισθητήρων MMS.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior, είναι η αξιόλογη δυνατότητα που διαθέτουν στην εναλλαγή του οπλισμού που μπορούν να φέρουν.
Έτσι, το OH-58D Kiowa Warrior μπορεί να φέρει πυραύλους AGM-114 Hellfire, ατρακτίδια M3P ή M296 με πολυβόλα των 12,7 χλστ, πυραύλους αέρος-αέρος FIM-92 Stinger και εκτοξευτές ρουκετών LAU-68 με ρουκέτες των 2.75″ τύπου Hydra 70. Ο οπλισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά σκαφών επιφανείας, αρμάτων μάχης, πεζικού και ελικοπτέρων.
Ακόμη μια αποστολή που θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας τα OH-58D Kiowa Warrior είναι η μεταφορά τραυματιών από το πεδίο της μάχης, καθώς και η μεταφορά 4-6 εξοπλισμένων στρατιωτών μετά από αλλαγή της διαμόρφωσης του εξοπλισμού του ελικοπτέρου.
Τέλος, χάρις στο μικρό του μέγεθος, τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior μπορούν να αξιοποιηθούν για την είσοδο και έξοδο ανδρών των ειδικών δυνάμεων από το εχθρικό έδαφος για την πραγματοποίηση ειδικών αποστολών.
Για την πραγματοποίηση των παραπάνω αποστολών ο Ελληνικός Στρατός θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρεις βασικές παραμέτρους για την επιτυχημένη αξιοποίηση των ελικοπτέρων. Αυτές είναι, πρώτον η κατάσταση του ελικοπτέρου, οι αναβαθμίσεις που μπορούν να γίνουν και η υποστήριξη των ελικοπτέρων.
Στο σημείο αυτό ο Chris Burgess επισημαίνει στο άρθρο τις ικανότητες της εταιρείας του η οποία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία από την υποστήριξη συντήρηση και αναβάθμιση παλαιών ελικοπτέρων UH-60A Blackhawk.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον Chris Burgess ο Ελληνικός Στρατός θα χρειαστεί να περάσει από γενική και λεπτομερή επιθεώρηση το κάθε ελικόπτερο και να αντικαταστήσει τα τμήματα και υποσυστήματατων ελικοπτέρων που έχουν φθαρεί και δεν πληρούν τα κριτήρια ασφαλείας του Αμερικανικού Στρατού. Επιπλέον το κάθε ένα από τα αξιοποιήσιμα ελικόπτερα θα πρέπει να συντηρηθεί, ώστε να είναι έτοιμο για επιχειρησιακή χρήση.
Η δεύτερη παράμετρος αφορά την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων με βασικές καίριες κινήσεις σε ορισμένα υποσυστήματα του ελικοπτέρου όπως, αεροβοηθήματα, συστήματα επικοινωνίας και ναυτιλίας, ώστε να διατηρηθεί η ομοιοτυπία και οι ίδιες επιδόσεις μεταξύ των ελικοπτέρων. Σύμφωνα με τον Chris Burgess και σε αυτόν τον τομέα η εταιρεία μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον Ελληνικό Στρατό.
Η τρίτη παράμετρος για την καλύτερη αξιοποίηση των OH-58D Kiowa Warrior περιλαμβάνει την εκπαίδευση των πιλότων και των μηχανικών που θα αξιοποιούν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα. Η παράμετρος αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος και η Skycore Aviation, σύμφωνα με τον Chris Burgess μπορεί να συμβάλει με τις ικανότητές της και την εμπειρία του προσωπικού της στην καλύτερη και ταχύτατη αξιοποίηση των ελικοπτέρων.
Αν και σε γενικές γραμμές ήταν αναμενόμενο ότι αμερικανικές εταιρείες θα προσέτρεχαν να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους στην Αεροπορία Στρατού για τα OH-58D Kiowa Warrior είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν για να εισέλθουν στην ελληνική αγορά.
Με τα ελικόπτερα να αναμένονται να αφιχθούν πριν από το τέλος του έτους και το ΓΕΣ να επιδιώκει την επίτευξη της αρχικής επιχειρησιακής τους ικανότητας το 2019, η κίνηση της εταιρείας Skycore Aviation να εκφράσει δημόσια την πρόθεση της να παρουσιάσει την πρόταση της στην Αεροπορία Στρατού δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη, ούτε και η τελευταία.
Αυτό όμως που θα πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο του προγράμματος αξιοποίησης των OH-58D Kiowa Warrior είναι αρχικά η αξιοποίηση σε πρώτη φάση της τεχνογνωσίας που ξένες εταιρείες θα μπορούσαν να παράσχουν και σε δεύτερη φάση η ελληνικοποίηση της διαχρονικής υποστήριξης των ελικοπτέρων, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται δυνατό η εξάρτηση της Αεροπορίας Στρατού από το εξωτερικό.
Σε γενικές γραμμές η αξιοποίηση των ελικοπτέρων αυτών αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Αεροπορία Στρατού, η οποία με στρατηγικό σχεδιασμό και προνοητικότητα έχει ήδη έρθει σε επαφή με ελληνικές εταιρείας για την υποστήριξη των ελικοπτέρων αυτών.
defence-point