2.7.18

H Άγκυρα πήρε ότι ήθελε από Αμερικανούς & Ρώσους και προελαύνει σε Συρία-Ιράκ με στόχο την εκπλήρωση του «Εθνικού Όρκου»

Oι Τούρκοι κατάφεραν να πάρουν ότι ήθελαν από Ρώσους και Αμερικανούς και ως προς τα οπλικά συστήματα που χρειάζονται αλλά και ως προς τα γεωπολιτικά ανταλλάγματα προχωρώντας έτσι σε μια ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καθώς έχουν ήδη καταλάβει μεγάλο μέρος της Βόρειας Συρίας και προελαύνουν και στο Βόρειο Ιράκ.

Στα οπλικά συστήματα πήρανε «the best of both worlds» και τους προηγμένους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους  S-400 και τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενεάς F-35
Γεωπολιτικά και οι δύο υπερδυνάμεις επί της ουσίας επιτρέπουν στην Τουρκία να προχωρήσει σε μερική ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Και οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι δίνουν την άδειά τους για μόνιμη τουρκική παραμονή σε Συρία και Ιράκ, σε εδάφη που αναφέρονται σαφέστατα στον περιβόητο «Εθνικό Όρκο»
Ο Aρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις  για να εγκαταλείψει το YPG τα εδάφη , την Μανμπίτζ και να συγκεντρωθεί ο οπλισμός της
Ο στρατηγός Ακάρ μαζί με τους αρχηγούς της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, της Διοίκησης Αεροπορικών Δυνάμεων πτέραρχο Χασάν Κιουτσούκακγιουζ και της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων αντιναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ και τον διοικητή της 2ης Στρατιάς αντιστράτηγο Μετίν Τεμέλ επιθεώρησε τις στρατιωτικές μονάδες και διοικήσεις στα σύνορα με τη Συρία και αυτό από μόνο του μόνο καλό δεν είναι καθώς δείχνει την ετοιμότητα της Άγκυρας για επέκταση της τουρκικής κυριαρχίας σε εδάφη τα οποία έχει χάσει αμετάκλητα βάση συνθηκών από το τέλος του Α ΠΠ'.
Ο Στρατηγός Ακάρ συναντήθηκε με τους διοικητές των συνοριακών μονάδων και ενημερώθηκε για την πορεία των επιχειρήσεων ενώ έδωσε και τις νέες κατευθύνσεις 
Είπε μάλιστα ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν αδιάκοπα τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και «εκτός συνόρων»
Το καλύτεορ όμως το κράτησε για την συνέχεια. Είπε πως συνεχίζονται οι απαραίτητες επαφές με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ ώστε να υπάρξει συντονισμός με το πλαίσιο της συμφωνίας για την Μανμπίτζ ώστε να διεξάγονται οι συντονισμένες περιπολίες τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων
Αναφέρθηκε μάλιστα και στα 12 παρατηρητήρια που δημιουργήθηκαν στην Ιντλίμπ σε συντονισμό με τη Ρωσία και το Ιράν και υπογράμμισε ότι όλες οι διασυνοριακές επιχειρήσεις διεξάγονται σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και «σεβόμενες την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και του Ιράκ.
Τι εννοεί με αυτά που είπε; Ότι Ρωσία και ΗΠΑ είναι έχουν δώσει το «πράσινο» φως στην Άγκυρα να πράξει κατά τα συμφέροντά της σε Συρία και Ιράκ.
Η Τουρκία όπου «πάτησε» πόδι θα μείνει. Δεν θέλει «διευθέτηση» των πραγμάτων, θέλει ανακατάληψη εδαφών
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να εκπληρώσει τον περιβόητο «Εθνικό Όρκο» της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1920.
Ο Ερντογάν κυβερνάει την Τουρκία 15 χρόνια κι επανεξελέγη για νέα, πενταετή θητεία και ήδη οι πρώτες εξαγγελίες του απευθυνόμενος τη νύχτα της Κυριακής των εκλογών προς Δευτέρα στους χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματός του στην Άγκυρα, προκαλούν ανησυχία για το τι θα πράξει στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι η δημοκρατία, είναι η λαϊκή βούληση. Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι κάθε ένας από τα 81 εκατομμύρια συμπολίτες μας», υποστήριξε ο Ερντογάν, επευφημούμενος ηχηρά από τους υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας»--οι Σύροι πρόσφυγες--να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, ενώ διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η ανακοίνωσή του αυτή ξύπνησε μνήμες από την προς ενός έτους εξαγγελία του για την πραγματοποίηση του περιβόητου «Εθνικού Όρκου»
Τότε ο Τούρκος πρόεδρος σε άρθρο του στο περιοδικό «Yeni Turkiye» που ανήκει στον πρώην υπουργό και συνεργάτη του Τουργκούτ Οζάλ , Χασάν Σεντάτ Γκιουζέλ, θέτοντας για πολλοστή φορά μεταξύ άλλων θέμα Θράκης και Αιγαίου αναφέρθηκε στον λεγόμενο «Εθνικό Όρκο» που ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920 και με τον οποίο η Βουλή αποφάσισε να κηρύξει τα εδάφη, όπου ζούσαν Τούρκοι, ως τουρκικά εδάφη και να αγωνιστεί για την ανάκτησή τους.
Έτσι λοιπόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει σε αυτό το άρθρο του- που χαρακτηρίζεται, μάλιστα, ως ιστορικό- ότι «η κρίσιμη ιστορική στιγμή ήταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος». 
Επισημαίνει ότι «οι Οθωμανοί κατείχαμε εδάφη που ανέρχονταν σε 2,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, όταν μπήκαμε στον Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μας άφησαν μόνο τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».
Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι «η μεγάλη Εθνοσυνέλευση συνήλθε στην Άγκυρα και αποδέχθηκε τον «Εθνικό Όρκο» που περιείχε μέρη, όπως η Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, τη Δυτική Θράκη, το Μπατούμι, την Κύπρο και ορισμένα από τα νησιά».
«Δυστυχώς ενώ κηρύσσαμε την Τουρκική Δημοκρατία αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε λιγότερα εδάφη από όσα είχαμε διακηρύξει στον «Εθνικό Όρκο», εμείς απορρίπτουμε τώρα την αντίληψη να εγκλωβίσουμε την αρχαία μας ιστορία σε μία περίοδο»
Αυτά τα είπε πέρυσι και φέτος που ανακηρύχθηκε πανηγυρικά πρόεδρος της Τουρκίας με απεριόριστες εξουσίες και με την Βουλή υπό έλεγχο, σαν πρώτη του απόφαση θέλει την περαιτέρω επέκταση της τουρκικής κατοχής στην Συρία.
Δηλαδή ακολουθούν το Χαλέπι και το Κρικούκ στο Ιράκ όπως ακριβώς αναφέρει στο άρθρο του.
Το ζήτημα είναι ότι μετά έχουν σειρά η Δυτική Θράκη, η Κύπρος και ορισμένα από τα ελληνικά νησιά, όπως ο ίδιος τα είχε οριοθετήσει στο άρθρο του.
Τώρα είναι απερίσπαστος στο να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις του. Ελέγχει τα πάντα και έχει την απόλυτη εξουσία. Η ισχύς του συγκρίνεται μονάχα με αυτήν του Μουσταφά Κεμάλ.
Το μόνο θετικό σε σχέση με τους κεμαλιστές είναι ότι οι Αμερικανοί και οι Δυτικοί δεν θέλουν να πετύχει αυτούς τους στόχους ο Ρ.Τ.Ερντογάν διότι απλούστατα εάν τα κατάφερνε η ισχύς της Τουρκίας θα γίνονταν απαγορευτική.
Θα θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο Ρ.Τ.Ερντογάν όταν επισκέφτηκε τον Δεκέμβριο του 2017 την Ελλάδα μίλησε πάλι για τον «Εθνικό Όρκο» και μάλιστα σε ελληνικά ΜΜΕ.
pronews