8.7.18

Το νέο “βαρύ χαρτί” του Μακρόν για την πώληση όπλων τα “γαλλικά FMS”!


Σε μία κίνηση που σίγουρα θα ταράξει τα νερά της διεθνούς αγοράς οπλικών συστημάτων πρόκειται να προχωρήσει η γαλλική κυβέρνηση σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «La Tribune».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Πτήση & Διάστημα», η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να υιοθετήσει το αμερικανικό σύστημα εξαγωγής οπλικών συστημάτων, μέσω της χορήγησης στους πιθανούς πελάτες, χαμηλότοκων κρατικών πιστώσεων FMS (Foreign Military Sales) για την αγορά γαλλικών οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι σήμερα το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμούσε να εγγυηθεί τις διακρατικές συμφωνίες πώλησης οπλικών συστημάτων. Η διεθνής όμως κατάσταση στην εν λόγω αγορά και ο έντονος ανταγωνισμός άλλαξε τελικά αυτή την πολιτική, αναγκάζοντας το Παρίσι να υιοθετήσει την επιτυχημένη αμερικανική πρακτική.
Με την εφαρμογή της νέας πολιτικής, η γαλλική κυβέρνηση θα υπογράφει το εξαγωγικό συμβόλαιο με την χώρα πελάτη, ακολούθως θα αγοράζει από την γαλλική αμυντική βιομηχανία το οπλικό σύστημα που επιθυμεί να αποκτήσει ο πελάτης και τελικώς θα το μεταβιβάζει στον εξαγωγικό πελάτη.
Κατά αυτό τον τρόπο, θα υπάρχει μια ξεκάθαρη τιμολογιακή πολιτική για τα γαλλικά οπλικά συστήματα, θα υπάρχει η ασφάλεια των διακρατικών συμβάσεων και η βεβαιότητα ότι το εξαγωγικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί ομαλά χωρίς εμπόδια και προβλήματα.
Κατά αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται οι γαλλικές αμυντικές βιομηχανίες, οι οποίες θα ξέρουν ότι τα εξαγωγικά τους συμβόλαια θα υλοποιούνται κανονικά, ο πελάτης που θα μπορεί να βρει μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης των εξοπλιστικών του προγραμμάτων και οι γαλλικές αμυντικές βιομηχανίες και το γαλλικό κράτος μέσα από το άνοιγμα νέων εξαγωγικών αγορών.
Η εξέλιξη σαφώς ενδιαφέρει και την Ελλάδα η οποία διατηρεί αρκετά γαλλικά οπλικά συστήματα στο οπλοστάσιο της, τα οποία μέσω των νέων γαλλικών χρηματοδοτικών κρατικών πακέτων, θα μπορέσει είτε να τα συντηρήσει, να τα αναβαθμίσει αλλά και να χρηματοδοτήσει την αγορά νέων όπως πλοίων, αεροσκαφών, πυρομαχικών, κ.λπ.
Η νέα γαλλική εξαγωγική πολιτική οπλικών συστημάτων έρχεται ως λύση από το πουθενά για την Ελλάδα, η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων διαθέτει ανά έτος, μέχρι το 2021, μόλις 600 εκτ. ευρώ για την εξόφληση παλαιών οπλικών συστημάτων αλλά και την αγορά νέων.
defence-point