25.7.18

Συνέχεια στη μάχη Κογκρέσου και Πενταγώνου για τα τουρκικά F-35


Δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 23 Ιουλίου και οδεύει προς ψήφιση, το Νομοσχέδιο National Defense Authorization Act (NDAA) για το οικονομικό έτος 2019 (FY 2019) το οποίο ξεκινά την 1η Οκτώβριο του 2018 και λήγει την 30η Σεπτεμβρίου του 2019, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η παράδοση στην Τουρκία των μαχητικών F-35A, μέχρις ότου το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας παραδώσει στο Κογκρέσο τη μελέτη που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η μελέτη αυτή η οποία θα παραδοθεί σε τρεις μήνες, διερευνά τις επιπτώσεις στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις από την πιθανή ακύρωση της παράδοσης των F-35A στην Τουρκία, την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, και τις συνέπειες από την απόσυρση της Τουρκίας από το βιομηχανικό πρόγραμμα παραγωγής των F-35A.
Στην πρόταση των μελών του Κογκρέσου στο NDAA περιλαμβάνεται επίσης η πιθανότητα αποκλεισμού της συμμετοχής της Άγκυρας στο βιομηχανικό πρόγραμμα του F-35A.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Συνταγματάρχη Rob Manning, τα δύο τουρκικά F-35A που παραδόθηκαν στο Τουρκικό κράτος πριν από ένα μήνα σε αμερικανικό έδαφος θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, έως ότου τα τουρκικά πληρώματα και μηχανικοί ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους στο νέο αεροσκάφος, που συνήθως διαρκεί 12-24 μήνες.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται επίσης η ανησυχία των Αμερικανών γερουσιαστών για την παράνομη κράτηση από τις τουρκικές Αρχές του Αμερικανού Πάστορα Andrew Brunson και του επίσης Αμερικανού πολίτη Serkan Golge.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Jim Mattis, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην ακύρωση της παράδοσης των F-35A στην Τουρκία και τον αποκλεισμό της χώρας από το βιομηχανικό πρόγραμμα του νέου μαχητικού καθότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα στην κατασκευή του μαχητικού.
Κι αυτό διότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία συνεισφέρει στην κατασκευή των υποσυστημάτων που εγκαθίστανται σε όλα τα F-35A που κατασκευάζονται τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ όσο και για τους υπόλοιπους διεθνείς πελάτες.
Ένας αποκλεισμός της Τουρκίας από το βιομηχανικό πρόγραμμα του F-35A θα δημιουργούσε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα του προγράμματος και καθυστερήσεις 12-24 μηνών έως ότου βρεθούν άλλοι υποκατασκευαστές.
defence-point