7.7.18

Τα ιταλικά F-35 που “κόβονται” και το ερώτημα “τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα”


Η είδηση που λέει πως η Ιταλία ενδέχεται να “κόψει” το πρόγραμμα των F-35, πυροδότησε ένα ερώτημα από αναγνώστες: “Μπορεί η Ελλάδα να επωφεληθεί απ΄ αυτή την εξέλιξη και να μπει “σφήνα” στο πρόγραμμα του F-35″; Εύλογο το ερώτημα…
Πρώτα απ΄ όλα να επισημάνουμε ότι είναι μάλλον δύσκολο η ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει σ΄ αυτή την απόφαση. Οι ίδιοι που το ανακοίνωσαν παραδέχονται ότι οι ρήτρες που θα κληθούν να πληρώσουν ίσως να είναι μεγαλύτερες από το κέρδος των περικοπών. Το μελετούν πάντως το θέμα και δεν είναι η πρώτη φορά που στην Ιταλία γίνεται αυτή η συζήτηση.

Αν μπορεί η Ελλάδα να επωφεληθεί; Πριν επισημάνουμε την οικονομική διάσταση του θέματος να αναρωτηθούμε: ξέρει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα τι θέλει για την Πολεμική Αεροπορία; Νομίζουμε ότι ακόμη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ποια πρέπει να ναι η επόμενη μέρα της ΠΑ. Είναι το F-35, είναι κάποιο άλλο μαχητικό, είναι μια άλλου τύπου αεράμυνα που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές;
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 φαίνεται ότι δεν έχει επιτρέψει να γίνει ακόμη σοβαρή συζήτηση και σχεδιασμός για το τι πρέπει να ακολουθήσει. Το πρόγραμμα αυτό από μόνο του, δεν αλλάζει δραματικά την κατάσταση στο Αιγαίο.
Υπάρχει βέβαια και το οικονομικό θέμα που δεν έχει να κάνει μόνο με την αγορά. Έχει να κάνει και με την συντήρηση και υποστήριξη του συγκεκριμένου αεροσκάφους.
Συνεπώς σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να γίνει συζήτηση , αλλά μέχρι να φθάσουμε στην πράξη υπάρχει πάρα πολύς δρόμος.
Αν η εξέλιξη στην Ιταλία είναι αυτή που ανακοινώθηκε χθες από την ιταλική κυβέρνηση τότε αυτό θα παίξει ρόλο και στο θέμα των τουρκικών F-35. Θα είναι εξαιρετικά απίθανο η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin να χάσει δυο πελάτες.
militaire