13.7.18

Δήλωση-σοκ από τον Α. Τσίπρα: «Πέραν της ΑΟΖ, απομένει το ζήτημα των συνόρων με τα Τίρανα» – Λεκτική γκάφα από τον Πρωθυπουργό ή να περιμένουμε τα χειρότερα;


Έχει πάρει φόρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και όπως όλα δείχνουν έρχονται θύελλες και σε αυτό το ζήτημα. Η κυβέρνηση της Ελλάδος έχει αναλάβει εργολαβικά μετά από προτροπή ΗΠΑ και Γερμανίας την είσοδο σε ΝΑΤΟ/ΕΕ  των Σκοπίων, παραβλέποντας την ιστορία και κυρίως τις σοβαρές διαφορές σε ζητήματα όπως η ονομασία ( ΠΓΔΜ) ή το θέμα της ελληνικής μειονότητας και το Τσάμικο ( Αλβανία), στα οποία οι «γείτονες» δεν κάνουν πίσω .


Χαρίζουμε «διευκολύνσεις» σε χώρες που έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν ότι δεν σέβονται τίποτα, διαβάλουν και κατηγορούν την χώρα μας με την πρώτη ευκαιρία, και κυρίως δίνουν «βάσεις» και διευκολύνσεις στο τουρκικό παράγοντα που επιθυμεί την περικύκλωση του ελληνικού χώρου από ΒΔ.
Πότε θα αποκτήσουμε όμως σε αυτήν την δύσμοιρη χώρα μια κυβέρνηση που κινείται καθαρά από εθνικά κριτήρια και δεν θα απεμποπλεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα;
Μια δήλωση που προκαλεί σοκ έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα έδωσε το πράσινο φως στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείς για τις συνομιλίες της Αθήνας με τα Τίρανα, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τι θα συζητηθεί με την αλβανική κυβέρνηση στα εναπομείναντα θέματα της άρσης του εμπολέμου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και των συνόρων. «Έδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».
Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα:
Η Αθήνα συζητά με τα Τίρανα ζήτημα συνόρων; Τι εννοεί άραγε ο πρωθυπουργός; Μήπως η δήλωσή του αυτή συνδέεται με την πρόσφατη δήλωση του επιτρόπου της Κομισιόν Γιοχάνες Χαν ότι Αθήνα και Τίρανα συζητούν για τροποποίηση συνόρων;
Ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση προέβη σε μια περίεργη δήλωση μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια.
Ο κ. Χαν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία θα υπάρξει και αναδιάρθρωση των συνόρων.
«Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν και συνέχισε:
«Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες». «Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη» κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Τελικά τι συμβαίνει; Τι σχεδιάζουν πίσω από τις πλάτες μας;
Πρόκειται για γλωσσικό ολίσθημα του Αλέξη Τσίπρα; Είναι απλώς μια λεκτική γκάφα ότι απομένει να διευθετηθεί ζήτημα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας ή μήπως συζητείται μυστικά κάποιου είδους διευθέτηση που θα αιφνιδιάσει τον ελληνικό λαό;
Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι στις συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά-Μπουσάτι «τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της ΑΟΖ, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση» δημιουργεί τεράστια ερωτήματα και προβληματισμό. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός διευκρίνισε με απόλυτη σαφήνεια πως το ζήτημα των συνόρων που όπως είπε εκκρεμεί, είναι διαφορετικό απ’ αυτό της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια λύση που αφορά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μια λύση που δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ελληνική πλευρά, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες» είπε ο κ. Τσίπρας.
Από την καταγεγραμμένη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα προκύπτει ευθέως ότι είπε πως απομένει να διευθετηθεί το ζήτημα των συνόρων, ξεκαθαρίζοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη…
Οπως έχουμε αναφέρει εδώ και καιρό από το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η συμφωνία-πακέτο περιλαμβάνει:
Την άρση του εμπολέμου, την κατάργηση της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του Ελληνικού Δημοσίου, την αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης, το ζήτημα της μεσεγγύησης περιουσιών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ), την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών από τα αλβανικά σχολικά βιβλία, τον εντοπισμό και την εκταφή – αναταφή των οστών Ελλήνων πεσόντων στον Πόλεμο του 1940 και άλλα.
pentapostagma.gr