22.7.18

Τι λέτε υπουργέ μου;


Νίκος Κοτζιάς, πριν από μερικά χρόνια, προτού γίνει καν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, για να μην τα ξεχνάμε αυτά. Μπαίνει σε γραφείο και συζητά με άλλους για τα γενικότερα θέματα, πολιτικά και μη της χώρας και λέει το εξής: «Σαν κι εμένα δεν υπάρχουν άλλοι διανοούμενοι στην Ελλάδα».
Πραγματικά, δεν έχει σημασία αν το λέει και το πιστεύει. Μας είναι αδιάφορο αν ο Κοτζιάς έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και περιαυτολογεί. Δείχνει το ποιόν του ανδρός.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι αυτός ο μεγαλοϊδεατισμός του αφορά τον εαυτό του κι όχι την πατρίδα. Κι όταν αυτό σχετίζεται με το ότι είναι υπουργός Εξωτερικών, ε τότε πρέπει να μας απασχολεί όλους. Στην τόσο κρίσιμη αυτή θέση δεν χρειαζόμαστε «παγώνια». Δεν χρειαζόμαστε τους βοναπαρτισμούς του κ. Κοτζιά, διότι τελικά οδηγούν στα «Βατερλό» και φυσικά στην τρέλα.
Δεν χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο που νομίζει ότι είναι ο Έλληνας… Κίσινγκερ. Χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο που θα είναι χρήσιμος για τη χώρα του και ο Κοτζιάς δεν είναι. Το γεγονός και μόνο ότι μιλά υποτιμητικά για όλους τους άλλους, είναι ένα στοιχείο. Το γεγονός ότι ήθελε να γίνει υπουργός Εξωτερικών από την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου αλλά τον είχε καταλάβει μέχρι και αυτός, είναι το άλλο θέμα.
Και το γεγονός ότι επειδή ο ΓΑΠ τον «πούλησε» αυτός προσέγγισε τον άσχετο και αστοιχείωτο Τσίπρα, δείχνει τον χαρακτήρα του. Αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια, ο Κοτζιάς και μορφωμένος είναι και γνώστης των διεθνών θεμάτων αλλά και ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος. Όμως, ευφυής είναι και ο Πάγκαλος και δείτε που τον κατάντησε το εγώ του. Ευφυής είναι και ο Βενιζέλος και δείτε πώς έγινε με το υπερεγώ του.
Στο υπουργείο Εξωτερικών χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα είναι έξυπνοι αλλά που δεν θα είναι ιδεοληπτικοί. Ο Κοτζιάς είναι, κουβαλά τα κατάλοιπα του κομμουνιστικού του παρελθόντος και αυτά δεν περνάνε εύκολα.
Όμως, ακόμη και το ιδεολογικό του περίβλημα δεν θα μας ενδιέφερε αν είχε αποτελέσματα. Τι πέτυχε τους τελευταίους μήνες ο κ. Κοτζιάς; Άνοιξε το Μακεδονικό παραδομένος στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου.
Έκανε δήθεν διαπραγμάτευση επί έξι μήνες για να φέρει μια άθλια συμφωνία. Προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι επωφελής όταν οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν γιατί έγιναν… επιτέλους γι΄αυτούς Μακεδόνες. Και θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι ήταν ο καλύτερος συμβιβασμός εν καιρώ ειρήνης. Γιατί σε περίπτωση πολέμου θα ήταν κάτι άλλο.
Τι άλλο έκανε ο Κοτζιάς; Άνοιξε και το Αλβανικό ταυτόχρονα με κάποιους ήδη να συζητούν για αλλαγή συνόρων. Και τους Τσάμηδες να έχουν βγει στο κουρμπέτι.
Τι άλλο έκανε; Τα έκανε μπάχαλο με τους Ρώσους και τώρα μας κουνά και το δάκτυλο. «Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία να κάνεις την κότα πέρασε», μας είπε ο υπουργός. Τι λέτε υπουργέ μου; Εσάς περίμενε η Ελλάδα για να σταματήσει να κάνει την κότα; Ήρθε ο μάγκας για να τα βάλει με τις μεγάλες δυνάμεις; Και γιατί δεν κάνει τσαμπουκάδες και στους Αμερικανούς τότε;
Γιατί δεν κάνει τσαμπουκάδες στους Τούρκους που έχουν 150 μέρες στη φυλακή τα παλικάρια μας; Γιατί σκύβει το κεφάλι σε όλους όσοι θέλουν να «διευθετήσουν» τα προβλήματα στα Βαλκάνια με τον δικό τους τρόπο κι έχουν βάλει τους καραγκιόζηδες του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν τη βρόμικη δουλειά;
Οι τζάμπα μαγκιές δεν σε κάνουν καλό υπουργό Εξωτερικών κύριε Κοτζιά.

antinews.gr