11.7.18

Η Αθήνα απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες! Ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις!


Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο έχει δρομολογήσει n Αθήνα ως απάντηση σε παράνομες ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί , στην ελληνική επικράτεια, περιλαμβανομένης της απόπειρας αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και της προσπάθειας χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής 
που υπογράφει ο Βασίλης Νέδος,  στο «μικροσκόπιο» της ελληνικής κυβέρνησης έχουν μπει, μεταξύ άλλων, κινήσεις απόκτησης επιρροής σε δήμους και μητροπόλεις, καθώς και στο Αγιον Ορος, ενώ γίνεται λόγος και για προσπάθεια παρέμβασης σε ευαίσθητα ζητήματα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα, δε, στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι σαφές ότι ρίχνει σκιά στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, παρότι η κυβέρνηση διαμηνύει πως η γενικότερη καλή διάθεση έναντι της Ρωσίας παραμένει.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών εις βάρος της Ελλάδας).
Κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο το τελευταίο χρονικό διάστημα,διάφοροι μηχανισμοί που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της  χώρας.
Πρόσθεταν ότι διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος με ό,τι αυτό συνεπάγεται ,για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικός επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών η οποία κατά τις ίδιες πληροφορίες απέτυχε.
militaire