15.7.18

Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν μίλησαν εκτάκτως για τα «κοινά προβλήματα ασφαλείας» - Και η Ελλάδα στο μενού

Αφού εμείς οι "ξύπνιοι" χαρίσαμε τη Ρωσία στους Τούρκους, τι περιμέναμε;
Juan
Λίγες ώρες μετά την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στην Ελλάδα για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ, όσο και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ.Ζαχάροβα και εν μέσω ανησυχιών για έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από την Ρωσία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν για μιάμιση ώρα περίπου, τηλεφωνικά για το πώς θα αντιμετωπίσουν «κοινά προβλήματα ασφαλείας».

Σε ανακοίνωση του εξέδωσε το Κρεμλίνο, αναφέρεται ότι «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και περιφερειακά προβλήματα».
Στα περιφερειακά προβλήματα θεωρείται βέβαιο ότι έγινε αναφορά στην ελληνορωσική διπλωματική κρίση, ενώ πηγή στη Μόσχα ανέφερε ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν αστειευόμενος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Β.Πούτιν να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες αιχμάλωτους στρατιωτικούς και του είπε «Καταλαβαίνω ότι αισθάνεσαι προδομένος από τους Ελληνες. σημασία στην διεθνή διπλωματία έχει να είσαι αξιόπιστος».
Συζητήθηκε το θέμα της επίσπευσης παράδοσης στη Ρωσία των αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-400, ενώ συμφωνήθηκε να προχωρήσει η Τουρκία στην προμήθεια των ρωσικών αντιαρματικών συστημάτων Kornet-EM, ακτίνας δράσης 10 χλμ.
Επίσης αναλώθηκε σημαντικό μέρος της συζήτησης  «στα κοινά βήματα για την επίλυση της κρίσης στη Συρία στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο του διαλόγου της Αστάνας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη για δεύτερη φορά εξάλλου τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.
pronews