20.7.18

Ανασχηματισμός: Τα σενάρια, τα ονόματα και οι αμετακίνητοι (;)


Εισήγηση για να γίνει άμεσα η αναδόμηση της κυβέρνησης αλλά το πιο πιθανό είναι να αποφασιστεί προς το τέλος του Αυγούστου και πριν από τη ΔΕΘ


Φουντώνουν ξανά, εν καύσωνος, τα σενάρια για ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης και μάλιστα σε χρόνο που μπορεί να αιφνιδιάσει τους πάντες.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι του πρωθυπουργού έπεσε μια νέα πρόταση: Να προχωρήσει σε αναδόμηση της κυβέρνησης πριν από τη φιέστα της Πνύκας, πριν δηλαδή την ημερολογιακή έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα.
Βεβαίως η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει πριν από τη ΔΕΘ με τη νέα κυβέρνηση να ανεβαίνει στη συμπρωτεύουσα και να ανακοινώνει ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και ανάκαμψης στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ένα σχέδιο που οι πολιτικοί αντίπαλοι χαρακτηρίζουν νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» θυμίζοντας τις υποσχέσεις του 2014 που έγιναν φτερό στον άνεμο με την ανάληψη της εξουσίας.
Οποτε κι αν γίνει ο ανασχηματισμός, πάντως, όλοι εκτιμούν ότι θα είναι εκλογικός με την έννοια ότι ο κ. Τσίπρας θα τοποθετήσει «Ταλιμπάν» στην κυβέρνηση, δηλαδή ανθρώπους που θα τρέξουν τα πράγματα ταχύτατα ώστε να εμφανιστεί στις κάλπες με μεγαλύτερη δυναμική.

Τα ελληνορωσικά και ο Κοτζιάς

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τις ελληνορωσικές σχέσεις ενδεχομένως να έβαλαν τον πρωθυπουργό σε δεύτερες σκέψεις ως προς το χρόνο των αλλαγών καθώς και ο ίδιος διαπιστώνει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε κρίσιμους τομείς.
Αν και κάποιοι επιμένουν ότι οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Κοτζιά περνούν κρίση, μια απόφαση για απομάκρυνση του τελευταίου από το υπουργείο Εξωτερικών θα εκλαμβανόταν ως αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής, συνολικά της κυβέρνησης.
Ακόμη κι αν δεν είναι λίγοι ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι ο κ. Κοτζιάς έχει κάνει λάθη και έχει αυτονομηθεί, θεωρούν δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να του αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο, ειδικά τώρα που οι σχέσεις με τη Ρωσία κινούνται σε τεντωμένο σκοινί ενώ «τρέχουν» τους επόμενες μήνες και οι εξελίξεις στο «Μακεδονικό» που ο κ. Κοτζιάς διαχειρίστηκε αυτούς τους μήνες.
Στην ίδια φιλοσοφία κινούνται και οι σκέψεις του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ενδεχόμενη φυγή του από το κτίριο της πλατείας Συντάγματος θα είχε αρνητικό αντίκτυπο και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι ο υπουργός διαχειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αλλωστε, μια απομάκρυνσή του θα θεωρούταν «τιμωρία» κι όχι επιβράβευση για το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος έφερε εις πέρας την αποστολή που του είχε ανατεθεί.
Αν ο ίδιος ζητήσει να αποχωρήσει – επειδή ενδεχομένως να μη συμφωνία με την ακατάσχετη παροχολογία και τις φιέστες – τότε είναι σίγουρη η αναβάθμιση του Γιώργου Χουλιαράκη ο οποίος είναι της απολύτου εμπιστοσύνης, τόσο του πρωθυπουργού όσο και των δανειστών.

Η τύχη του Καμμένου

Με δεδομένο ότι στα βασικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών δεν θα υπάρξουν αλλαγές, το βλέμμα στρέφεται στην τύχη του Πάνου Καμμένου. Ο υπουργός Αμυνας έχει πολλούς εχθρούς στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και μόνο έναν σύμμαχο (τον κ. Τσίπρα).
Ένα σενάριο λέει ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ, θα συνεχίσει να στηρίζει τον κ. Τσίπρα αλλά δεν θα συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο. Με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως να θελήσει να έχει πιο «ελεύθερο» ρόλο, να σηκώσει πιο άνετα την μακεδονική σημαία, μιας και αυτή του αντιμνημονιακού αγώνα υπεστάλη προς πολλού.
Στα υπόλοιπα υπουργεία όλα είναι ανοικτά και όλοι είναι υπό κρίση. Αν και κάποιοι μιλούν για αμετακίνητους και βάζουν μέσα στη λίστα τους Πάνο Σκουρλέτης, Όλγα Γεροβασίλη, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρη Τζανακόπουλος, Δημήτρη Βίτσας Γιώργο Σταθάκη, Γιάννη Δραγασάκη, τίποτε δεν είναι σίγουρο.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές και να μπουν στην κυβέρνηση αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί, κυρίως από το χώρο του κέντρου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει έμπρακτα την διεύρυνση που πραγματοποιεί. Και βεβαίως δεν θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ξεχάσει τους «53+» και κυρίως τον Νίκο Φίλη.
Τα ονόματα που ακούγονται πιο έντονα για είσοδο στην κυβέρνηση από την κεντροαριστερά είναι αυτά της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση ενώ δεν αποκλείουν στο Μαξίμου εκπλήξεις από τον πανεπιστημιακό χώρο και τα κοινωνικά κινήματα με σκοπό την επανασύνδεση του κόμματος με το αριστερό του ακροατήριο.
Όλα και όλοι είναι υπό κρίση αυτές τις ημέρες με τον Αλέξη Τσίπρα να γράφει και να σβήνει λίστες στο Σούνιο όπου βρίσκεται με την οικογένειά του.
in,gr