27.7.18

Η Τουρκάλα που συνελήφθη στο Ισραήλ, αντάλλαγμα στον Ερντογάν για τον πάστορα;


Οι ισραηλινές αρχές άφησαν ελεύθερη την Τουρκάλα Εμπρού Οζκάν, την οποία είχαν συλλάβει με την κατηγορία ότι παρείχε βοήθεια στην Χαμάς, έπειτα από αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε αξιωματούχος του Ισραήλ. H κίνηση αυτή γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αμερικανικές πιέσεις προς το Ισραήλ και σχετίζεται με τις προσπάθειες απελευθέρωσης του πάστορα Μπράνσον.
Το Ισραήλ απέλασε την Εμπρού Οζκάν στις 15 Ιουλίου, μία εβδομάδα μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της για δεσμούς με την Χαμάς. Ο συνήγορός της απέρριψε την κατηγορία αυτή. Η Οζκάν συνελήφθη απο τις ισραηλινές αρχές ενώ επισκεπτόταν τη χώρα με τουριστική βίζα τον Ιούνιο και η υπόθεσή της είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας.
Η Washington Post έγραψε χθες ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 14 Ιουλίου να αφήσει την Οζκάν σε μια “ανταλλαγή” που θα γινόταν με τον Άντριου Μπράνσον, έναν Αμερικανό πάστορα ο οποίος τελεί υπό κράτηση εδώ και 21 μήνες στην Τουρκία.
“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξε ένα τέτοιο αίτημα από τον πρόεδρο Τραμπ”, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο Μπράνσον, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες των τουρκικών αρχών ότι συνδέεται με το δίκτυο του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, τέθηκε σε κατ’οίκον περιορισμό την Τετάρτη, ωθώντας την κυβέρνηση του Τραμπ να απειλήσει με κυρώσεις την Τουρκία, τη σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,defence-point