11.7.18

Χ.Ακάρ προς Ελλάδα: «Τα συμφέροντά της Τουρκίας πάνω απ'όλα» - Κι ο Τσίπρας συναντά... τον Ερντογάν!

Με απειλητικές διαθέσεις  ξεκίνησε τα νέα του καθήκοντα στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ και μέχρι πριν από λίγες ώρες αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο νέος υπουργός Άμυνας μιλώντας κατά τη διάρκεια ανάληψης των καθηκόντων του από τον πρώην υπουργό Άμυνας  Νουρετίν Κανικλί έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γειτονικά κράτη (υπονοώντας Ελλάδα και Κύπρο) λέγοντας:
 ​ «Συνεχίζουμε να λέμε, όπως κάνουμε σε κάθε ευκαιρία, ότι δεν θα επιτρέψουμε να θιχτούν στο παραμικρό τα συμφέροντα του ένδοξου έθνους».
Oλα αυτά ενώ «κλείδωσε» η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθούν την Πέμπτη στις 14:30, την στιγμή που μόλις χθες κατηγορούσε τη ΝΔ για την παρουσία της Ν.Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ρ.Τ.Ερντογάν!
Οσο για τον Τούρκο στρατηγό και πλέον υπουργό Αμυνας, Χ.Ακάρ πρόσθεσε ότι «με τους γείτονές μας θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε με σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και ειρήνης. Αλλά την ίδια ώρα, συνεχίζουμε να λέμε, όπως κάνουμε σε κάθε ευκαιρία, ότι δεν θα επιτρέψουμε να θιχτούν στο παραμικρό τα συμφέροντα του ένδοξου έθνους μας».
Σε αντίθεση με ανάλογες δηλώσεις Ελλήνων υπουργών Αμυνας οι οποίες κινούνται ή τουλάχιστον κινούνταν, στο πλαίσιο της μη παραχώρησης σπιθαμής εδάφους, θαλάσσιου ή εναέριου χώρου, οι δηλώσεις των Τούρκων αφορούν καθαρά τα «συμφέροντα», τα θεωρούν ως «κόκκινη γραμμή».
Η λέξη όμως «συμφέροντα» έχει τόσο ευρεία έννοια και είναι τόσο πολλαπλά ερμηνεύσιμη για την Άγκυρα, που σε αυτό μπορεί να εννοεί οτιδήποτε στο Αιγαίο ή στην Κύπρο που θεωρεί ως συμφέροντα της Τουρκίας.
Από εκεί και πέρα ο καθείς αντιλαμβάνεται την τουρκική επιθετική γραμμή σε σχέση με την πλήρως αμυντική και παθητική της Ελλάδας.
pronews