7.7.18

ΣΥΝΑΞΑΡΙ: Όσιος Θεόφιλος ο μυροβλύτης (08 Ιουλίου)


Ο Όσιος Θεόφιλος γεννήθηκε στη Ζίχνη της Μακεδονίας γύρω στα 1460 μ.Χ. από γονείς ευσεβείς. Προόδευσε στα γράμματα και επιδόθηκε με μεγάλη επιτυχία στην καλλιγραφία. Ακολούθησε τον μοναχικό βίο, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έκανε ιεραποστολή διδάσκοντας από τόπο σε τόπο. Εστάλη από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Άγιο Νήφωνα, το 1486 μ.Χ. στην Αίγυπτο, για να διαπιστώσει ένα αμφιλεγόμενο θαύμα που λάμβανε χώρα στην περιοχή. 
   Η φιλήσυχη ψυχή του, όμως, βρήκε καταφύγιο στο Άγιον Όρος. Αρχικά στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και αργότερα στην Ι. Μονή των Ιβήρων, όπου μέχρι και σήμερα διασώζονται αρκετά έργα - καλλιγραφίες του. Στις αιτήσεις της Κωνσταντινούπολης και του Πατριαρχείου να τον χειροτονίσουν Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο Θεόφιλος ήταν αρνητικός. Και, μάλιστα, για να αποφύγει το αρχιερατικό αξίωμα παραιτήθηκε από την ιεροσύνη του και αποσύρθηκε σε μια καλύβη κοντά στις Καρυές και αργότερα στην περιοχή της Καψάλας.
   Ήταν μύστης της νοεράς προσευχής και της θείας αγάπης. Προείδε την ημέρα της εκδημίας  του και ζήτησε να ταφεί κρυφά μέσα στο δάσος του Άθωνα. Μετά από χρόνια βρέθηκε το Ιερό Λείψανο του Αγίου. Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος κράτησε ως ευλογία το χέρι του Οσίου, το οποίο υπάρχει έως σήμερα σε στάση ευλογίας και το υπόλοιπο σώμα το εναπόθησε για ευλογία στην καλύβη που ασκήθηκε ο Όσιος, και το οποίο μυροβλύζει διαρκώς. Βιογραφία και ακολουθία προς τιμήν του Οσίου συνέταξε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

Δημήτρης Λυκούδης