9.6.18

Το Πολεμικό Ναυτικό ασχολείται με USV… πότε θα έχει το δικό του “Protector”;


Μια νέα διάσταση στην διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων δημιουργεί η επιτυχημένη δοκιμή του ισραηλινού τηλεχειριζόμενου ταχύπλοου σκάφους “Protector USV” της εταιρείας Rafael εναντίον εχθρικού σμήνους ναυτικών απειλών. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού επιτιθέμενων εχθρικών σκαφών από ΝΑΤΟϊκό πλοίο.

Το πολεμικό πλοίο ανέφερε την κατάσταση στο Αρχηγείο το οποίο απέστειλε το “Protector USV” στην θαλάσσια περιοχή όπου εντοπίστηκε στο σμήνος των εχθρικών σκαφών αρχικά για την αναγνώριση της απειλής από μεγάλη απόσταση.
Ακολούθως το “Protector USV” έλαβε εντολή για την εξουδετέρωση ενός από τους στόχους, εκτοξεύοντας ένα πύραυλο Spike από το σταθεροποιημένο πλήρως περιστρεφόμενο τετραπλό εκτοξευτή που διαθέτει στη πρύμνη.
Το τηλεχειριζόμενο ταχύπλοο σκάφος “Protector USV” χρησιμοποιείται για δοκιμές και βελτιώσεις από το 2004 επιτρέποντας στους μηχανικούς της εταιρείας να αποκτήσουν τεράστια εμπειρία στον τομέα αυτό.
Το σημαντικότερο όμως βήμα του προγράμματος ήταν η εκτόξευση για πρώτη φορά ενός πυραύλου Spike από το “Protector USV” τον Μάρτιο του 2017 και η καταστροφή ενός στόχου. Επρόκειτο για την πρώτη καταγεγραμμένη εκτόξευση κατευθυνόμενου πυραύλου από τηλεχειριζόμενο σκάφος η οποία ήταν απολύτως επιτυχημένη.
Η τακτική χρήσης οπλισμένων τηλεχειριζόμενων σκαφών επιτρέπει την καταστροφή στόχων στην θάλασσα και σε παράκτιες περιοχές χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το μητρικό σκάφος που εξαπέλυσε το τηλεχειριζόμενο σκάφος.
Εκτός από την αποστολή κρούσης με την χρήση πυραύλων το ισραηλινό σκάφος έχει δοκιμαστεί για πέντε ακόμη διαφορετικού είδους αποστολές.
Πιο αναλυτικά το “Protector USV” εκτός από την χρήση πυραύλων κατα πλοίων και χερσαίων στόχων έχει δοκιμαστεί και πιστοποιηθεί για
  • την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών και την παροχή προστασίας σε υποδομές με την χρήση του τηλεχειριζόμενου οπλισμένου πυργίσκου Mini-Typhoon,
  • την αντιμετώπιση απειλών με μη θανατηφόρα όπλα όπως κανόνι νερού,
  • την ηλεκτρονική προστασία πολεμικών σκαφών με την αξιοποίηση εγκατεστημένου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου,
  • την εξουδετέρωση ναρκών προστατεύοντας τις ναυτικές δυνάμεις που το ακολουθούν και τέλος
  • την συλλογή πληροφοριών, τον εντοπισμό και την παρακολούθηση στόχων με το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας Toplite.
Η επίδειξη του “Protector USV” στο ΝΑΤΟ αποσκοπούσε στο να παρουσιάσει στις Συμμαχικές Ναυτικές Δυνάμεις τα πλεονεκτήματα και την επιχειρησιακή ευελιξία μιας τηλεχειριζόμενες ταχύπλοης πλατφόρμας σε διαφορετικές αποστολές, από τον εντοπισμό των εχθρικών στόχων μέχρι την εξουδετέρωση αυτών με χαμηλό κόστος από απόσταση ασφαλείας χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο πλήρωμα και πλοίο.
Το σκάφος “Protector USV” στην πλήρη διαμόρφωση του διαθέτει σταθεροποιημένο ηλεκτροοπτικό σύστημα, σύστημα ασφαλούς ραδιοζεύξης, τηλεχειριζόμενο πολυβόλο στην πλώρη και τετραπλό εκτοξευτή πυραύλων Spike στην πρύμνη.
Όπως φαίνεται, η νέα αυτή τάση τείνει να εμπεδωθεί στις Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ και αξίζει να τονισθεί ότι το Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε να ασχολείται με τηλεχειριζόμενα σκάφη σχεδόν 10 χρόνια πριν, κυρίως στον τομέα της συλλογής πληροφοριών και πραγματοποίησης νηοψιών από απόσταση ασφαλείας.
defence-point