24.6.18

Από το θυγατρικό μας online περιοδικό: "HELLAS & TECHNOLOGY"

Οι θεϊκοί αριθμοί κρυμμένοι στο ανάκτορο του Φιλίππου του Β΄ στις Αιγές και η χρυσή τομή


Όταν ο Γιάννης Αντωνίου, καθηγητής μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επί σειρά ετών συνεργάτης του Νομπελίστα φυσικοχημικού Ιλία Πριγκοζίν, είδε την απεικόνιση του ανακτόρου του Φιλίππου του Β΄, το οποίο αναστηλώνεται στις Αιγές, ήταν σίγουρος από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα φτιαγμένο με τη χρυσή τομή.

Σοκαριστικό βίντεο που δείχνει πώς φτιάχνονται τα ζελεδάκια, από δέρμα χοίρων και οστά ζώων


Αίσθηση προκάλεσε το βίντεο που δείχνει βήμα βήμα πώς φτιάχνονται τα ζελεδάκια. Βασικό συστατικό τους είναι η ζελατίνη, μια άγευστη ουσία που παράγεται από το δέρμα ζώων, κατά κύριο λόγο από χοίρους και αγελάδες.
Το βίντεο δείχνει με λεπτομέρειες όλα τα στάδια μέχρι να φτάσει το ζαχαρωτό στο στόμα του καταναλωτή. Εκτός από το δέρμα των ζώων που αφαιρείται και στη συνέχεια βράζεται, χρησιμοποιούνται και οι τένοντες, οι χόνδροι, οι συνδετικοί ιστοί και τα οστά.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


Δείτε ολόκληρη την ιστορία του κόσμου μέσα σε δύο ώρες σε ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ! (βίντεο)



Τι συμβαίνει στον οργανισμό κάθε φορά που πίνουμε αναψυκτικό


Οι άμεσες επιπτώσεις των αναψυκτικών στον οργανισμό του ανθρώπου είναι καλά τεκμηριωμένες.

Περίπου 20 λεπτά αφότου πιείτε ένα κουτάκι αναψυκτικό σας “χτυπά” ένα κύμα ενέργειας: Μόλις έχετε πάρει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ζάχαρη, δηλαδή περίπου 8-10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε ένα και μόνο κουτάκι. Το σάκχαρο στο αίμα σας “εκτοξεύεται”, προκαλώντας μια ραγδαία αύξηση της ινσουλίνης. Αυτό κάνει το ήπαρ να μετατρέψει άμεσα όλα τα σάκχαρα σε λίπος.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


Για μια ακόμη φορά ο Αϊνστάιν αποδείχθηκε σωστός και μάλιστα σε άλλο γαλαξία!


Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων έκανε τον πιο ακριβή έως σήμερα έλεγχο της γενικής θεωρίας σχετικότητας του Αϊνστάιν όχι μόνο πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, αλλά και πέρα από τον δικό μας γαλαξία, επιβεβαιώνοντας την ορθότητά της, για τη συμπεριφορά της βαρύτητας σε κοσμική κλίμακα.
Συνδυάζοντας στοιχεία από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή, οι επιστήμονες έδειξαν ότι πράγματι η βαρύτητα συμπεριφέρεται όπως ακριβώς προβλέπει η γενική θεωρία σχετικότητας που είχε παρουσιάσει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1915.

ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Ακρόπολη -Δείτε τι βρέθηκε (εικόνα)


Μαρμάρινο γλυπτό κυνηγετικού σκυλιού, βρέθηκε νοτίως του Παρθενώνα! Το γλυπτό βρέθηκε σχεδόν ακέραιο και σε φυσικό μέγεθος ενώ χρονολογείται από το 520 π.Χ.

 Το Μουσείο Ακρόπολης ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωσή του πως «το ζώο βρίσκεται σε ακραία ένταση έτοιμο για το άλμα της επίθεσης, καθώς όπως φαίνεται έχει εντοπίσει τα ίχνη του θηράματός του. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


Ανακαλύφθηκαν βατράχια ηλικίας 99 εκατ. ετών μέσα σε κεχριμπάρι! - Θα γίνει το «Jurassic Park» πραγματικότητα;


Πολύ κοντά στην δημιουργία ενός «Jurassic Park» βρίσκεται πλέον η Επιστήμη αφού για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν όντα των «σκοτεινών» χρόνων της Ιουράσιας Περιόδου μέσα σε κεχριμπάρι αφήνοντας ελπίδες ότι θα μπορούσε να ανακτηθεί ακόμα και το DNA τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


Μια Ελληνίδα επιστήμονας «διάβασε» το DNA της πανούκλας


Δύο σκελετοί θαμμένοι μαζί σε ένα τάφο στην περιοχή της Σαμάρας στη Ρωσία, οι οποίοι ανήκουν σε δύο ανθρώπους που πέθαναν από βουβωνική πανώλη (πανούκλα) πριν από περίπου 3.800 χρόνια και αποτελούν τα αρχαιότερα γνωστά περιστατικά της τρομερής λοιμώδους νόσου, αποκάλυψαν τα μυστικά τους στους επιστήμονες.
Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η νόσος «θέριζε» ήδη από την Εποχή του Χαλκού, 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες έως τώρα.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


Aυτός είναι ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής στον κόσμο (φωτογραφία)




pc-ok

Ένας νέος αμερικανικός υπερυπολογιστής με την ονομασία Summit (Κορυφή) κατακτά κυριολεκτικά την... κορυφή των υπερυπολογιστών, καθώς είναι πλέον αυτός ο πιο ισχυρός και «έξυπνος» στον κόσμο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


Η οργανική ύλη στον Άρη ανατρέπει τα πάντα - Τι λένε οι εξισώσεις και η θεωρία του Multiverse για την ύπαρξη Ζωής...


Η ΝΑSA έριξε χθες την «βόμβα» ύπαρξης οργανικών ουσιών στο έδαφος του Άρη, που τις αποκάλυψε το αμερικανικό ρόβερ Curiosity. Δηλαδή εμφανίστηκε χθες ως μια αποκάλυψη που έλαβε χώρα τώρα στην σημερινή εποχή, είναι όμως έτσι;

ΠΕΜΠΤΗ, 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


«Βόμβα» από την NASA: Ανακάλυψε αρχαία οργανική ύλη στον Άρη! (φωτό, βίντεο)

Σιγά σιγά αλλάζουν τα πάντα για την κοσμοθεωρία όπως την ξέρουμε και μας κάνουν ν΄ αναρωτιόμαστε για την ύπαρξή μας σε ένα τόσο αχανές σύμπαν.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


Ένα πειραματικό φάρμακο αποτελεσματικό για τη θεραπεία της λευχαιμίας


Ένας αναστολέας πρωτεϊνών βρέθηκε ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματικός στη θεραπεία ασθενών με οξεία μυελογενή λευχαιμία.
Πρόκειται για το Ivosidenib, ένα πειραματικό φάρμακο που αναστέλλει μια πρωτεΐνη που συχνά μεταλλάσσεται σε διάφορους καρκίνους και, έχει αποδειχθεί ασφαλές, με αποτέλεσμα διαρκή ύφεση, σε μελέτη οξείας μυελογενούς λευχαιμίας (AML) με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική νόσο.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018


Έσπασαν τον «κώδικα» της Αστρογένεσης


Συνέντευξη: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Σωτήρης Σκουλούδης

«Στην αρχή έγινε το Χάος και ύστερα η ευρύστερνη Γη, το αιώνιο και στέρεο βάθρο όλων των αθανάτων (...). Και από το Χάος το Έρεβος γεννήθηκε και η μαύρη Νύχτα και από την Νύχτα πάλι ο Αιθέρας και η Ημέρα γεννήθηκαν που τους γέννησε από το σπέρμα του Ερέβους ερωτικά σαν έσμιξε μαζί του...»

Ησίοδος, Θεογονία


Όλοι κατά καιρούς έχουμε στρέψει το βλέμμα μας στον νυχτερινό ουρανό, μαγεμένοι από το φωτεινό πέπλο που απλώνουν τα εκατομμύρια άστρα που κρέμονται στο ουράνιο στερέωμα. 

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα τα αστέρια; Από τι είναι φτιαγμένα; Και τι καθορίζει τελικά τον αριθμό και το είδος των άστρων και των πλανητών που δημιουργούνται στο γαλαξία μας;

«Καμπανάκι» από τον 95χρονο Χένρι Κίσινγκερ: «Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την τεχνητή νοημοσύνη» - Τί νωρίζει;

Σε άρθρο του με τον δυσοίωνο τίτλο «Πως τελειώνει ο Διαφωτισμός» στο αμερικανικό περιοδικό The Atlantic ο 95χρονος Χένρι Κίσινγκερ προειδοποιεί ότι η ανθρώπινη κοινωνία είναι απροετοίμαστη για την ανάδυση και εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΜΑΪΟΥ 2018


Επιστημονικές αποδείξεις για την συμβολή του τρόπου σκέψης και της νοητικής δύναμης στην ολιστική υγεία του ανθρώπου. Δεν θα πιστεύετε...



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ EFENPRESΚ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΛΑΣ*




ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΜΑΪΟΥ 2018



Διαρκώς εισπράττουμε οργή και αγανάκτηση, εν πολλοίς δικαιολογημένη για την σήψη των ανθρωπίνων κοινωνιών σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η αντίδραση αποτελεί μεν δείκτη ψυχικής υγείας και ηθικής αυτοβελτίωσης. Όμως… Όμως, ο αποδέκτης των εν λόγω…παραπόνων είναι εσφαλμένος! 

Δεν φταίει, ούτε ο Δημιουργός, ο οποίος συνήθως κατηγορείται, ότι επιτρέπει να κυριαρχεί στην Γη η δυστυχία και η μιζέρια, αφήνοντας τα παιδάκια να πεθαίνουν από την πείνα και τους πολέμους να υπερισχύουν της ειρήνης αλλά ούτε και κάποιες αόρατες και…αόριστες σκοτεινές δυνάμεις! Αυτό, που συμβαίνει στον πλανήτη είναι το αποτέλεσμα των δικών μας ενεργειών.