19.6.18

Η Lockheed Martin έρχεται με πρόταση για εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ! Αμερικανικό μονοπώλιο;


Την ώρα που η υπόθεση της ενοικίασης των Fremm “κάηκε” και το ζήτημα των νέων γαλλικών φρεγατών Bellhara βρίσκεται υποτίθεται σε εξέλιξη, έχουμε απ΄ ότι φαίνεται αμερικανική “σφήνα”! Η Lockheed Martin, η οποία ασχολείται και με εκσυγχρονισμούς πολεμικών πλοίων δηλώνει έτοιμη να παρουσιάσει στην Αθήνα την πρότασή της για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών φρεγατών ΜΕΚΟ του ΠΝ!

Από που προέκυψε αυτό;
Η Lockheed Martin έχει αναλάβει αυτή τη περίοδο τον εκσυγχρονισμό δύο φρεγατών της Νέας Ζηλανδίας μέσω της LM Canada! Συνεπώς θα ΄ρθει να παρουσιάσει το πρόγραμμα που εκτελεί αυτή τη στιγμή στη Νέα Ζηλανδία!
Έχει ελπίδες; Επειδή στην Ελλάδα ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε.
Τα γεγονότα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:
• Το ΠΝ είχε καταλήξει ότι είναι σίγουρα προτιμότερο να περιοριστεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ σ΄ ένα “συμμάζεμα” που το κόστος του δεν θα ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια ευρώ κι όχι 400 όπως είχε υπολογιστεί.
• Έχει προκριθεί ως επιλογή η αγορά τουλάχιστον δύο νέων πλοίων με αυξημένες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας. Γι΄ αυτό και η συζήτηση περί Bellhara.
Εκτός απ΄ αυτά τα δεδομένα, υπάρχει και η πολιτική διάσταση του θέματος. Η απαξίωση του γαλλικού οπλοστασίου στην Πολεμική Αεροπορία εδώ και πολλά χρόνια είναι κατάσταση μη αναστρέψιμη. Κάτι που έχει ενοχλήσει το Παρίσι. Η συζήτηση για τις γαλλικές φρεγάτες εκτός από την επιχειρησιακή αναγκαιότητα, καλύπτει και την λεγόμενη “εξοπλιστική διπλωματία”. Λίγο δύσκολο να κάνουμε πίσω και σ΄ αυτό.
Τέλος υπάρχει κι ένα θέμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο: Το διαφαινόμενο μονοπώλιο μιας εταιρείας της LM προκαλεί δικαιολογημένο προβληματισμό.
militaire