24.6.18

Ατύχημα με αντιαεροπορικό πύραυλο στη γερμανική φρεγάτα FGS SACHSEN F219


Σοβαρό ατύχημα με δύο ελαφρά τραυματίες έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη 21 Ιουνίου στην γερμανική φρεγάτα FGS SACHSEN F219.
Πιο αναλυτικά κατά την διάρκεια ασκήσεων που πραγματοποιούσε η γερμανική φρεγάτα στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας ένας πύραυλος που πυροδοτήθηκε δεν μπόρεσε να εξέλθει από την κυψέλη εκτόξευσης του στο πρωραίο τμήμα του πλοίου με αποτέλεσμα την καύση των καυσίμων του εντός της κυψέλης.Από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε η κυψέλη, το κατάστρωμα και το εμπρόσθιο τμήμα της γέφυρας υπέστησαν ζημιές ενώ δύο ναύτες τραυματίστηκαν ελαφρά.

Αν και το πλοίο φέρει δύο τύπους αντιαεροπορικών πυραύλων τον SM2 Block IIIA και τον RIM-162 ESSM εντός ενός συγκροτήματος κάθετων εκτοξευτών MK. 41 VLS Tactical με 24 μονές/8 τετραπλές κυψέλες το Γερμανικό Ναυτικό δεν προσδιόρισε τον τύπο του πυραύλου που δεν εκτοξεύτηκε τελικά.
Τα αίτια του ατυχήματος ερευνώνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την διεθνή ναυτική κοινότητα καθώς τόσο οι παραπάνω πύραυλοι όσο και ο εκτοξευτής έχουν αγοραστεί από πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και υπηρετούν σε πολλές Ναυτικές δυνάμεις.
defence-point