16.6.18

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στο Ιράκ - Μετά την Αφρίν ήρθε η σειρά του Καντίλ - Ανηλεείς βομβαρδισμοί Κούρδων


Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι η τουρκική Αεροπορία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές μe μαχητικά F-16 στην ορεινή περιοχή Καντίλ του βόρειου Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 αντάρτες της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε το Επιτελείο.

Ο τουρκικός Στρατός πλέον επιχειρεί επίσημα μέσα στο βόρειο Ιράκ: Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε ότι οι ειδικές τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν σε βάθος 20 χιλιομέτρων μέσα στο Ιράκ και καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις προκειμένου να ελέγξουν τα περάσματα και τα καταστρέψουν «κουρδικές τρομοκρατικές δυνάμεις».
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τις τελευταίες μέρες και οι αεροπορικές επιδρομές σε στόχους που εντοπίζονται και με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, σε προεκλογική του ομιλία, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας πως το PKK θα χτυπηθεί όπου κι αν βρίσκεται. Θα τους χτυπήσουμε στην φωλιά τους, τόνισε εννοώντας το όρος Καντίλ.
Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού στρατού στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός του Βορείου Ιρακ έχουν ήδη σκοτωθεί 160 Κούρδοι του PKK.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, μια επιχείρηση προς το όρος Καντιλ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ακόμη και πριν από τις εκλογές.
Οι επιχειρήσεις επεκτείνονται ήδη έως και 25 χιλιόμετρα εντός του ιρακινού εδάφους, μέχρι το Χάκουρκ και το Κάνι Ρας και έχουν αντικειμενικό στόχο θα προλειάνουν με τη στήριξη της αεροπορίας το έδαφος για την κύκλωση και εκκαθάριση του όρους Καντίλ, που απέχει περίπου 110 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας και αποτελεί την κύρια βάση του ΡΚΚ εκτός Τουρκίας.
Αν εκκαθαριστεί στο Καντίλ, βασικό σημείο εξόρμησης των Κούρδων του ΡΚΚ εδώ και 35 χρόνια, τότε μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η κουρδική απειλή σε βάρος της Ν.Α.Τουρκίας
Για την κύρια εισβολή έχει κινητοποιηθεί μια μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, μία τεθωρακισμένη και ένα Τάγμα ειδικών δυνάμεων. 
Ο δεύτερος βασικός στόχος είναι εννέα στρατόπεδα του PKK, στην περιφέρεια Σιντζάρ, η οποία εκτείνεται από τη Μοσούλη μέχρι τη Συρία, νοτίως των τουρκικών συνόρων.
Η επιχείρηση έχει κυρίως στόχο να αποκοπούν οι οδοί επικοινωνίας ανάμεσα στη Σιντζάρ και την οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, όπου φέρεται ότι βρίσκεται το επιτελείο του PKK.
Οι δυνάμεις της Άγκυρας θα υποστηριχθούν από τους Τουρκμένους του Ιράκ που εκπαιδεύονται στην τουρκική βάση της Μπασίκα (στην επαρχία της Μοσούλης), όπου από τον Δεκέμβριο του 2015 έχουν αναπτυχθεί Τούρκοι στρατιώτες, κάτι στο οποίο αντιδρά τη Βαγδάτη.
Το PKK, το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο από το 1984 εναντίον του τουρκικού κράτους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, έχει βάσεις στην περιοχή του Καντίλ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε πρόσφατα ότι θα «αποξηράνει το τρομοκρατικό έλος» του Καντίλ.
pronews