5.6.18

Διαδηλώσεις σε 21 πόλεις


Την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης στο «Μακεδονικό ζήτημα» και ενώ επικρατούν ομιχλώδεις συνθήκες ως προς την έκβαση των διαδικασιών αυτών διοργανώνονται την Τετάρτη 6 Ιουνίου συγκεντρώσεις για την προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας σε 21 πόλεις της χώρας με βασικό επίκεντρο των κινητοποιήσεων τη βόρεια Ελλάδα. 


Οι διοργανωτές έχουν ταχθεί κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε ονομασία της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των διοργανωτών οι διαδηλώσεις αυτές στηρίζονται από τοπικούς δημάρχους, συλλόγους και Μητροπολίτες. 

Η κυβέρνηση καθώς και η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και για διαφορετικούς λόγους τις κινητοποιήσεις αφού οι διαδηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το ονοματολογικό. 


Αναλυτικά οι πόλεις όπου θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια:

Κόσμος θα συγκεντρωθεί στην Πέλλα, στην Καβάλα, στη Δράμα, στις Σέρρες, στο Κιλκίς, στο Πολύκαστρο, στον Λαγκαδά, στη Νέα Μουδανιά, στην Έδεσσα, στη Φλώρινα, στην Καστοριά, στην Πτολεμαΐδα, στην Κατερίνη, στη Βέροια, αλλά και στη Λάρισα, στη Θήβα, στα Ιωάννινα, στη Ρόδο, στα Χανιά, στην Κέρκυρα και στην Χαλκίδα. 
Το ακριβές σημείο όπου θα συγκεντρωθούν οι πολίτες σε κάθε πόλη θα ανακοινωθεί από την οικεία δημοτική αρχή.

Οι διοργανωτές της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» εν όψει των μεγάλων συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 19.30 δηλώνουν «πανέτοιμοι»

Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της επιτροπής, επεσήμανε πως τα μηνύματα για συμμετοχή του κόσμου είναι ήδη πολύ θετικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πλατείες θα κατακλυστούν από πολίτες». Επίσης, μίλησε για τον τρίτο ξεσηκωμό των Μακεδόνων αλλά και όλων των Ελλήνων και σημείωσε ότι «ο λαός είναι έτοιμος και δεν χρειάζεται πολλά για να κατέβει στο δρόμο».

«Όχι σε ακραίους και κουκουλοφόρους»

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα φροντίζουν σε κάθε ανακοίνωσή τους να τονίζουν ότι στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε πόλεις της Μακεδονίας δεν υπάρχει χώρος για ακραία στοιχεία και συμπεριφορές. Δεκάδες είναι τα λεωφορεία έχουν ήδη ναυλωθεί από πόλεις και χωριά της Μακεδονίας προκειμένου να μεταφέρουν τον κόσμο στα σημεία των συγκεντρώσεων

«Όπως εκδιώχθηκαν από το Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και όπως απομονώθηκαν από το Συλλαλητήριο της Αθήνας έτσι θα περιθωριοποιηθούν και από τις συγκεντρώσεις των 13 πόλεων τα ακραία στοιχεία και οι ταραχοποιοί που θα θελήσουν να αμαυρώσουν τον λαϊκό ξεσηκωμό. Ζητούμε από την Αστυνομία να μας βοηθήσει στην περιφρούρηση των συγκεντρώσεων. Στους αγώνες για το ιερό όνομα της Μακεδονίας δεν θα έχουν θέση μπαχαλάκηδες και κουκουλοφόροι» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Πατσίκας.



Στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα που οργανώνει τα συλλαλητήρια βρίσκονται οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας αλλά και αρκετοί δήμαρχοι μακεδονικών πόλεων. 

Ναυλώνονται λεωφορεία για τη μετακίνηση του κόσμου
Δεκάδες λεωφορεία έχουν ήδη ναυλωθεί από πόλεις και χωριά της Μακεδονίας προκειμένου να μεταφέρουν τον κόσμο στα σημεία των συγκεντρώσεων. 

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών θα μετακινηθεί με ΙΧ.

Το συντονιστικό των χριστιανικών σωματείων της Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι ο κύριος όγκος των μελών του την επόμενη Τετάρτη θα βρεθεί στην παλιά Πέλλα. 
zougla