17.5.18

«Αυτοψία» των Κινέζων στα ρουκετοβόλα RΜ-70 του ΕΣ: Υπόσχονται να δημιουργήσουν «σύστημα υπερπυραύλων»!

«Αυτοψία» των Κινέζων στα ρουκετοβόλα RΜ-70 του ΕΣ: Υπόσχονται να δημιουργήσουν «σύστημα υπερπυραύλων»!
Ριζική αναβάθμιση των 116 εκτοξευτών του ρουκετοβόλου (ΠΕΠ) RM-70 υπόσχεται  κινεζική εταιρεία NORINCO  στον Ελληνικό Στρατό, προκειμένου να αποκτήσει την δυνατότητα βαθέως πλήγματος στα μετόπισθεν των εχθρικών δυνάμεων και αυτό με «κινεζικό» κόστος: Περίπου στο 50% της αντίστοιχης γερμανικής πρότασης και στο 70% της ρωσικής! 

Το πιο σημαντικό στην κινεζική λύση είναι ότι προσδίδεται δυνατότητα βολής σε ακτίνα 50 χλμ. έναντι των 20 χλμ που έχει το σύστημα μέχρι στιγμής!
Μια κρίσιμη παράμετρος ειδικά για τα νησιά του Α. Αιγαίου όπου η υπάρχουσα ακτίνα δράσης των 20 χλμ. θεωρείται πλέον ως απόλυτα ανεπαρκής, αφού σε ορισμένα νησιά δεν μπορεί καν να φτάσουν οι ρουκέτες από τα δυτικά, όπου είναι αναπτυγμένες για λόγους επιβιωσιμότητας οι αυτοκινούμενες μονάδες, στην, πιθανή, ανατολική ακτή απόβασης!
Μετά την επίσκεψη των στελεχών της NORINCO στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο Στρατός ενέκρινε την επιθεώρηση των συστημάτων από ομάδα της κρατικής κινεζικής εταιρείας, στους οποίους δόθηκε και πρόσβαση στα στρατόπεδα που χρησιμοποιούν τα ρουκετοβόλα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύνταξη μελέτης και πρότασης για την αναβάθμισή τους. 
Τα συστήματα παραλήφθηκαν δωρεάν το 1994 (150 μονάδες) το 1991-1994 από τα αποθέματα του πρώην ανατολικογερμανικού Στρατού και βασίζονται στην αναβάθμιση του σοβιετικού συστήματος BM-21. Κατασκευάστηκαν όλα την δεκαετία του '80 στην Τσεχοσλοβακία και το μεγαλύτερο ποσοστό των βλημάτων τους έχει λήξει ή οδεύει προς την λήξη της διάρκειας ζωής τους.
Το συνολικό κονδύλι που προβλέπεται για τον εκσυγχρονισμό αρχικά 48 συστημάτων ανέρχεται σε 28,8 εκατ. ευρώ.
Θα υπάρξει και μια προαίρεση για 24 επιπλέον συστήματα.
Η κινεζική εταιρεία έχει τεράστια εμπειρία στην κατασκευή ρουκετών και του συστήματος εκτόξευσης ρουκετών γενικά όταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του εκτοξευτή Type-81 για τις ανάγκες του κινεζικού Στρατού.
Το ενδιαφέρον των Κινέζων για την αναβάθμιση των ελληνικών RM-70 χρονολογείται από αρκετών ετών, αλλά μόλις πρόσφατα επιτράπηκε η επιθεώρηση για να διακριβωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα συστήματα.
Δύο είναι τα κινεζικά προϊόντα της εταιρείας που είναι κοντά στο δικό μας πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και που σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες η NORINCO θα προτείνει στον ΕΣ.
Το πρώτο είναι το Type-90B που παρουσιάστηκε το 2004 που είναι και πιο κοντά στο δικό μας πρότυπο και έχει επιλεγεί επίσης από τις ένοπλες δυνάμεις του Περού.
Η πρόταση περιλαμβάνει εγκατάσταση αυτόματου συστήματος επαναγέμισης των 40 ρουκετών που μπορεί να επαναφορτώσει τον εκτοξευτή μέσα σε 3 λεπτά.
Κάθε όχημα εκτοξευτή του κινέζικου συστήματος φέρει υπολογιστή κλίσης, υπολογιστή απόστασης, ψηφιακό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης πυρών συνδεδεμένο με σύστημα GPS και ψηφιακούς ασυρμάτους ακόμα και για την βελτίωση του κάθε εκτοξευτή που μπορεί να δράσει πλήρως αυτόνομα.
Με τις  ρουκέτες νέας γενιάς η εμβέλεια αυξάνεται στα 40 χλμ. με πολεμικές κεφαλές  βάρους μεταξύ 18-28 χλγρ. και  με χρήση του κινητήρα FG-42/43 και καύσιμο τύπου HTPB.
Το θετικό είναι ότι αναπτύσσεται κατά τα νατοϊκά πρότυπα με πυροβολαρχίες των 6 ώστε να υπάρχει σωστή αλληλοκάλυψη. Οι ρουκέτες μπορούν να εκτοξεύονται είτε σε ομοβροντία είτε σε βολές μία ανά 0,5 δευτ.
Το δεύτερο σύστημα των Κινέζων  κάνει πολύ πιο εκτεταμένες αλλαγές, προσφέρει παρεμφερείς δυνατότητες αντίστοιχων δυτικών συστημάτων  αλλά με πολύ μικρότερο κόστος.
Πρόκειται για το πρότυπο SR5 όπου ο εκτοξευτής γίνεται κοινός και μπορεί να κάνει εναλλαγή φορτίων με βάση φορείς μεταφοράς είτε με 20 ρουκέτες των 122 χλστ. είτε με 6 ρουκέτες των 220 χλστ. αυξάνοντας θεαματικά το διαμέτρημα και τις επιδόσεις.
Οι ρουκέτες είναι νέας γενιάς με όνομα  King Dragon 60 GR1 στα  220 χλστ. με σύστημα τερματικής καθοδήγησης και τις Fire Dragon BRE7 των 122 χλστ.  
Στην περίπτωση των GR1 μπορεί να γίνει χρήση καθοδήγησης με συνδυασμό INS+GPS+laser για την τερματική πορεία επιτρέποντας υψηλή ακρίβεια σε εμβέλεια μέχρι και τα 70χλμ.
Οι μικρότερες των 122 χλστ.  με όνομα  “The Fire Dragon 40 BRE7” επίσης έχουν σύστημα καθοδήγησης με INS/GPS που επιτυγχάνουν CEP 25μ. στα 40 χλμ.  απόσταση ενώ η μέγιστη εμβέλεια της ρουκέτας είναι στα 50 χλμ.
Οι τελευταίες μπορούν να βληθούν από τα RM-70 χωρίς καμία επιπλέον μετατροπή ενώ το σύστημα μπορεί να κάνει και χρήση των  υπαρχόντων ρουκετών των 122 χλστ. αξιοποιώντας  έτσι παλιότερα αποθέματα.

pronews