3.5.18

Συμβούλιο Πολέμου Ελλάδας-ΗΠΑ για Τουρκία και ΑΟΖ – Ερχονται τα Kiowa, ακολουθούν εκπλήξεις…


Συμβούλιο πολέμου Ελλάδας και ΗΠΑ, με την Τουρκία να προκαλεί ταυτόχρονα σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο. 
Από χθες , ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης από τις ΗΠΑ όπου έχει μεταβεί, συναντήθηκε στο αμερικανικό πεντάγωνο με τον Αρχηγό του μικτού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγό Joseph F. Dunford, σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ .

Πρόκειται για μια συνάντηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας, αφούν βγήκαν κρίσιμα συμπεράσματα.
Στην συνάντηση , η οποία σίγουρα θα προκάλεσε και το τουρκικό ενδιαφέρον τόσο για τον χρόνο αυτής όσο και για την παρουσία του ‘Έλληνα αρχηγού σε αμερικανικό έδαφος , συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν επικείμενες στρατιωτικές εξελίξεις στην Συρία , η διαμάχη Ιράν –Ισραήλ , αλλά και πιθανότατα η σαφής πρόθεση της Ελλάδος να ανακηρύξει το επόμενο διάστημα ΑΟΖ , κάτι που σκιαγράφησε και ο Έλληνας πρόεδρος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Οι ΗΠΑ πιθανόν να εκτιμούν ότι ο Ερντογάν, ο οποίος είναι «στριμωγμένος» από παντού , θα αντιδράσει με «άσχημο τρόπο», και για αυτό λαμβάνουν τα μέτρα τους.  
Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο σίγουρα αναφέρθηκε από τον Έλληνα αρχηγός προς τον Αμερικανό ομόλογο του  .

Το θέμα είναι ότι έχουμε ραγδαία  κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο την τελευταία δεκαετία. Οι παραβιάσεις έχουν πολλαπλασιαστεί με κορύφωση την τελευταία διετία.
Η Τουρκική επιθετικότητα με την παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων φαίνεται ότι ακολουθεί κατά πόδας τις παραβιάσεις στον αέρα. Είναι ενδεικτικό ότι από τις μόλις 90 παραβιάσεις των 6 μιλίων το 2009, φτάσαμε πέρυσι στις σχεδόν 2.000.
Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν  επίσης το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Επίσης, έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης και των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών επιχειρήσεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών. Παράλληλα, συζητήθηκαν προγράμματα εκσυγχρονισμού μονάδων ΕΔ αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:
Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Την σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.
Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.
Τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.
Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.
Κατά την παραμονή του στο Πεντάγωνο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Mr. Gregory M. Kausner, Deputy Director of the Defense Security Cooperation Agency, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στην δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στον εξοπλιστικό τομέα.
Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Deputy Assistant Secretary of Defence for Europe and NATO, Mr. Thomas W. Goffus, με τον οποίον συζήτησε τη συνολική αμυντική συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο, υπό το πρίσμα των διαβουλεύσεων της 18ης Συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 Απριλίου 2018, με εστίαση στην δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.
Η Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού τύπου και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ετοιμάζεται να προκαλέσει πρώτη στην κυπριακή ΑΟΖ , ενώ ενδέχεται να ετοιμάζει προκλήσεις διαφόρων τύπων και στο Αιγαίο.    
Ερχονται εκπλήξεις
Η συνάντηση έβγαλε πολλά συμπεράσματα, ενώ δεν είναι τυχαία η σημερινή αναφορά του Π. Καμμένου για τα Kiowa. Mετά τα δολοφονικά ελικόπτερα που θα ενταχθούν στον Ελληνικό Στρατό, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να μπουν στο ελληνικό οπλοστάσιο και άλλα συστήματα, όπως άρματα μάχης ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ.
Τι δήλωσε ο Π. Καμμένος: 
Τα 36 από τα 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα “Kiowa”, όπως και αρχικά είχε γίνει γνωστό, θα είναι επιχειρησιακά σε αποστολές μάχης επιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απατώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός επιχειρησιακά θα είναι ακόμη 24 ελικόπτερα του τύπου αλλά αλλά σε καθήκοντα εκπαίδευσης και άλλων αποστολών όπως σύνδεσμοι μονάδων, περιπολίες για δασικές πυρκαγιές και γενικής υποστήριξης και 10 “Kiowa” προορίζονται για ανταλλακτικά.
Η υπόθεση αφορά την απόκτηση από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού έναντι 44.156.061 δολαρίων (μεταφορά, αρχική υποστήριξη και εκπαίδευση πληρωμάτων) 70 ελικοπτέρων αναγνώρισης ΟΗ- 58D “Kiowa”.
Οπως σημείωσε ο κ. Καμμένος:
«τα 36 από τα 70 Ε/Π ΟΗ-58D, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, διαθέτουν πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας – ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων.
Είκοσι τέσσερα (24) αρχικά θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως εκπαιδευτικά και θα έχουν βασικό εξοπλισμό επικοινωνιών και ναυτιλίας ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες.
Τα τελευταία 10 δεν θα είναι εξοπλισμένα με σταθμούς ασυρμάτου (Σ/Α), καθόσον αποτελούν εναλλακτική πηγή ανταλλακτικών, για το χρόνο κτήσης και αξιοποίησης των υπολοίπων 60 Ε/Π, ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες».
Τα έτη κατασκευής των υπό παραλαβή ελικοπτέρων κυμαίνονται μεταξύ του 1991 και 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης τους ανέρχεται σε 5.800.
Η εισήγηση για την προμήθεια των Ε/Π ΟΗ-58D «Kiowa Warrior» έγινε από την Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού, που είναι ο αρμόδιος φορέας του ΓΕΣ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού (ΕΑΣ), με βάση την Επιμέρους Μελέτη Υποπρογράμματος (ΕΜΥΠ), για την οποία γνωμοδότησαν θετικά όλα τα αρμόδια συμβούλια, χωρίς να εκφραστεί κάποια αντίρρηση”.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας
«όλα τα Ε/Π προέρχονται από κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας, όλα τα προαναφερθέντα συστήματα των 36 Ε/Π, μπορούν να τοποθετηθούν και να αξιοποιηθούν σε οποιοδήποτε από τα 70 Ε/Π.
Όλοι οι σταθμοί ασυρμάτου είναι διαθέσιμοι για προμήθεια, καθόσον αποτελούν τα κύρια συστήματα επικοινωνιών που είναι εγκατεστημένα και χρησιμοποιούνται από τον Αμερικανικό Στρατό σε όλους τους τύπους Ε/Π που διαθέτει», ενώ συμπληρώνεται ότι έχει προβλεφθεί η εκτέλεση συντήρησης για την επαναφορά (regeneration) των ελικοπτέρων σε αξιοπλόϊμη κατάσταση, σύμφωνα με τα εγχειρίδια του Αμερικανικού Στρατού, με μέριμνα της αμερικανικής κυβέρνησης. 
Δείτε εικόνες από την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ




pentapostagma