1.5.18

Κωσταράκος για F-16,F-35 και τον “Αη Βασίλη” της δωρεάν αμερικανικής βοήθειας!


Ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και απερχόμενος πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ Μιχ. Κωσταράκος με ανάρτησή του στο facebook χαιρετίζει την απόφαση για αναβάθμιση των F-16, γιατί όπως γράφει αν δεν τα αναβαθμίσουμε “θα τα πετάξουμε”.

Η πρώτη παρατήρηση είναι αν επί Αρχηγίας του είχε κάνει κάτι για το θέμα.
Στη συνέχεια εκφράζει την άποψη ότι “εφόσον η Τουρκία παραλάβει τελικά F 35 θα πρέπει και εμείς να αγοράσουμε κάποιο αριθμό για να αντισταθμιστεί η υπέροχη στον αέρα που τα F 35, όταν εμπλέκονται θα παρέχουν. Η απόφαση της Τουρκίας μας ρυμουλκεί προς τα εκεί”. Θα ΄χει ενδιαφέρον κάποιος αεροπόρος να σχολιάσει αυτή την άποψη. Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι τα 100 F-35 των Τούρκων μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια “δεκάδα” αεροσκαφών του ιδίου τύπου. Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι αν το F-35 πρέπει να αντιμετωπιστεί με F-35.
Στη συνέχεια κάνει μια ανάλυση για την πιθανότητα να δοθεί δωρεάν βοήθεια στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ αποκλείοντας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και γράφει: “Τελικά οποίος πιστεύει οτι οι ΗΠΑ θα δώσουν δωρεάν βοήθεια σε οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες (όπως η Ελλάδα), ακόμα και αν αυτές δοκιμάζονται απο οικονομική κρίση, νομίζω οτι πρέπει να ερωτηθεί αν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη. Ειναι ωραίο να το πιστεύεις αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Τιποτα δεν είναι πλέον δωρεάν. ΄Ισως ποτέ δεν ήταν”.
Θα ΄χει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου γι΄ αυτή την άποψη, γιατί απ΄ όσο γνωρίζουμε είναι από εκείνους που πιστεύει ότι μπορεί να δοθεί αμερικανική βοήθεια.
Τέλος θα συμφωνήσουμε απολύτως με μια παρατήρηση που κάνει ο κ.Κωσταράκος :
“Σε κάποιες περιπτώσεις, μια σύμμαχος χωρα παίρνει δωρεάν παλαιότερα αποσυρθεντα οπλικά συστήματά που εχουν αποδεσμευθεί απο το Κογκρέσο (οπως εγινε με τα Ε/Π Chinook) , αλλα η άναβαθμιση και η επαναφορά τους στην ενεργό υπηρεσία και η μεταφορά τους απο το χώρο απόσυρσης ή αποθήκευσης κοστίζει επισης πολλά λεφτά που θα τα πληρώσει ο αποδέκτης. Και φυσικά ειναι πάντα παλαιότερης τεχνολογίας και χρήσης”.
Γι΄ αυτό γράψαμε πάρα πολλά για την “παραχώρηση” των προς καταστροφή ελικοπτέρων Kiowa από τις ΗΠΑ, για τα οποία μαθαίνουμε ότι ο “μετρητής κόστους” συνεχίζει και γράφει προς τα πάνω…
militaire