5.5.18

Επανενεργοποίηση του Δεύτερου Στόλου από τις ΗΠΑ ως αντίβαρο στην ρωσική παρουσία στον Ατλαντικό Ωκεανό


Το αμερικανικό Ναυτικό προχωρά σε μια σημαντική απόφαση να επανεργοποιήσει τον Δεύτερο Στόλο του την στιγμή που η αντιπαλότητα με το Ναυτικό της Ρωσίας κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο ειδικά μετά την πυραυλική επίθεση-«φιάσκο» της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της (Βρετανίας και Γαλλίας) κατά της Συρίας τον προηγούμενο μήνα όπου οι περισσότεροι από τους πυραύλους cruise αναχαιτίστηκαν.

Ο συγκεκριμένος στόλος επανεργοποιείται μετά από 7 χρόνια και καθίσταται υπεύθυνος για την περιοχή του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, με το Πεντάγωνο να θέτει εκ νέου στο επίκεντρο το νέο στρατιωτικό του δόγμα για αντιμετώπιση της Ρωσίας.
Βέβαια το pronews.gr είχε ενημερώσει για την υπερσυγκέντρωση των Στόλων Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας και Ρωσίας στην Μεσόγειο με τις ΗΠΑ να προχωρούν σ' αυτήν την κίνηση στην πλευρά του Ατλαντικού για να μην βρεθούν στην ίδια «μοίρα».
«Η (νέα) Στρατηγική Εθνικής Άμυνας (των ΗΠΑ) καθιστά σαφές ότι έχουμε επιστρέψει σε μια εποχή ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, καθώς το περιβάλλον ασφαλείας συνεχίζει να εγείρει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις και να γίνεται πιο περίπλοκο», επισήμανε ο ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, αρμόδιος για τις αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις.
Ο Δεύτερος Στόλος σταδιακά αναμένεται να έχει στη διάθεσή του πλοία, αεροσκάφη και αποβατικές δυνάμεις και θα είναι αρμόδιος «για την Ανατολική Ακτή και τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό», διευκρίνισε ο ναύαρχος Ρίτσαρντσον.
Η νέα διοίκηση, με έδρα το Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια, αρχικά θα διαθέτει 15 άνδρες και σε λίγους μήνες η δύναμή του θα αυξηθεί σε 200 στελέχη, σύμφωνα με αξιωματικούς.
Απομένουν ακόμη να ληφθούν αποφάσεις για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση του Δεύτερου Στόλου και ποιοι θα είναι οι πόροι που θα του διατεθούν.
Ο Δεύτερος Στόλος είχε καταργηθεί το 2011 για λόγους εξοικονόμησης κόστους, εν μέσω αλλαγών της οργανωτικής δομής του αμερικανικού Ναυτικού.
Έκτοτε όμως η Ρωσία, σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη στην Ουάσινγκτον, έγινε πιο επιθετική, ενεπλάκη σε συρράξεις όπως αυτές στην Ουκρανία και στη Συρία, ενώ οι εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον έχουν κλιμακωθεί.
Νωρίτερα φέτος, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν μια νέα στρατηγική για την εθνική άμυνα που προβλέπει ότι η αποτροπή της Ρωσίας και της Κίνας μετατρέπεται σε προτεραιότητα, σηματοδοτώντας τον αναπροσανατολισμό του αμερικανικού στρατιωτικού δόγματος, έπειτα από μιάμιση δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας η έμφαση δινόταν στην αντιμετώπιση τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Το Ναυτικό της Ρωσίας έχει εντείνει την παρουσία του και τις περιπολίες του στη Βαλτική, στον Βόρειο Ατλαντικό και στην Αρκτική, λένε αξιωματούχοι του NATO, μολονότι το μέγεθός του είναι πολύ μικρότερο από εκείνο της Σοβιετικής Ένωσης την εποχή του ψυχρού πολέμου.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε εξάλλου την Παρασκευή ότι προσφέρεται να φιλοξενήσει τη διοίκηση μιας κοινής, νατοϊκής δύναμης στη ναυτική βάση στο Νόρφολκ των ΗΠΑ.
Αφορά μία από τις δύο νέες νατοϊκές διοικήσεις με βασική αποστολή την αποτροπή της Ρωσίας. Η Γερμανία έχει προσφερθεί επίσης να τις φιλοξενήσει με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την διεθνή σκακιέρα.

pronews