Στην Ιταλία κρίνεται αν ένας λαός θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα ποιο θα είναι το μέλλον του
Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει κατανοητό στην Ιταλία κρίνεται αν ένας λαός θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα ποιο θα είναι το μέλλον του.
Ίσως δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στα παγκόσμια χρονικά, το 70% των ψηφοφόρων να ψηφίζει για την κυβέρνηση που επιθυμεί και με θράσος να του εμφανίζεται μια άλλη!
Το ακόμα πιο απαράδεκτο είναι ότι του λένε κιόλας «είναι για το καλό σου και τις αποταμιεύσεις σου»
Η ανάθεση του σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι, μετά το βέτο του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα στην κυβερνητική πρόταση του Τζουζέπε Κόντε λόγω της παρουσίας του Πάολο Σαβόνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών, έχει προκαλέσει κύμα οργής στην Ιταλία καθώς αγνοήθηκε με απαράδεκτο τρόπο η θέληση του ιταλικού λαού.
Η δικαιολογία βέβαια είναι ότι τα κόμματα της συμμαχίας έχουν ως κρυφή ατζέντα την αποχώρηση από την ευρωζώνη και οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί για αυτό επαρκώς, οπότε πρέπει να ξαναψηφίσουν.
Μόνο που δεν είχαν ποτέ κρυφή ατζέντα. Απο την αρχή έλεγαν ότι το ευρώ δεν θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια τους για να ανορθώσουν την οικονομία της Ιταλίας σε στέρεες βάσεις.
Ο πρόεδρος προχώρησε σε μια απίστευτη ενέργεια: Έθεσε τις ανησυχίες των αγορών ως βασική αιτία για να αρνηθεί τον σχηματισμό της πλειοψηφούσας κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές, και όχι οι ψηφοφόροι, αποφασίζουν απροκάλυπτα για το μέλλον της ιταλικής Δημοκρατίας.
Με άλλα λόγια, οι εκλογές θα θεωρούνται νόμιμες μόνον εάν οδηγούν σε αποτελέσματα που είναι αρεστά στις αγορές και στις πλούσιες οικογένειες!
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στα 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, στο 132% του ΑΕΠ της χώρας - δύο φορές πάνω από το 60% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ και λόγω του μεγέθους της Ιταλίας ανησυχεί Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Ξέρουν ότι η κίνηση του Ματαρέλα θα αποφέρει ενίσχυση των πολιτικών δυνάμεων των Πέντε Αστέρων και της δεξιάς Λέγκας του Βορρά.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο ζήτησε την παραπομπή του Ματαρέλα βάσει του άρθρου 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται σε εσχάτη προδοσία.
Η αντίδραση του χρηματιστηρίου του Μιλάνο που ενώ αρχικά υποδέχθηκε με άνοδο σχεδόν 2% την παρουσία Κοταρέλι στη συνέχεια επέστρεψε σε πτώση ενώ το σπρεντ, δηλαδή η διαφορά στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας και της Ιταλίας, που κάποτε υποχωρούσε, έκανε άλμα γύρω στις 230 μονάδες, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο 2013 δείχνουν για το που θα το πάνε οι αγορές μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Μόνη ελπίδα των Βρυξελλών και του Βερολίνου είναι να φοβηθούν οι Ιταλοί πολίτες και να ψηφήσουν κάτι «αρεστό».
Οι Ιταλοί όμως γνώριζαν ότι τα κόμματα που ψηφίζουν έχουν σκοπό την ρήξη με την ΕΕ και εννοούσαν ακόμα και την αποχώρηση από την ευρωζώνη.
Το χρονοδιάγραμμα περιέγραψε ο ίδιος ο Κοταρέλι στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εντολή από τον Ματαρέλα όταν είπε ότι αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης θα ψηφίσει προϋπολογισμό και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις αρχές του 2019 ενώ σε περίπτωση που δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης που αυτό θα γίνει καθώς Πέντε Αστέρια και Λέγκα του Βορρά έχουν διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσουν, τότε οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο με ιταλικά ΜΜΕ να μιλούν ήδη για τις 9 Σεπτεμβρίου.
«Αυτό δεν είναι δημοκρατία, δεν είναι σεβασμός της λαϊκής ψήφου. Είναι απλώς ο τελευταίος σπασμός των ισχυρών εξουσιών που θέλουν μια Ιταλία σκλάβα, φτωχή και επισφαλή», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής της Λέγκα.
Και προειδοποίησε: «Οι εκλογές θα είναι ένα δημοψήφισμα, ο λαός και η αληθινή ζωή ενάντια στις γηραιές κάστες κι αυτούς τους κυρίους του σπρεντ!».
Όσο για τον Ντι Μάιο, θεωρεί τον Κοταρέλι «έναν απ' αυτούς τους ειδικούς που μας κάνουν μαθήματα και μας εξουθένωσαν με τις περικοπές τους στην υγεία, την παιδεία, τη γεωργία...».
«Είναι αληθινά δύσκολο να πιστέψεις στους νόμους και τους θεσμούς του κράτους», δήλωσε ο Ντι Μάιο, το κόμμα του οποίου είχε λάβει πάνω από το 32% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου. «Κατ' αρχάς, ας επιστρέψουμε στις κάλπες. Όμως αν πάρω 40% και επιστρέψω στο Κυρηνάλιο με τον Σαβόνα, θα αλλάξει κάτι;».
Οι δύο σύμμαχοι είχαν από την πλευρά τους αρνηθεί να συμβιβαστούν: γι' αυτούς, ο Σαβόνα, 81 ετών και υποστηρικτής ενός «σχεδίου Β» για έξοδο από το ευρώ, ήταν ο μόνος σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ιταλίας στις Βρυξέλλες.
«Ο διορισμός του υπουργού Οικονομίας αποτελεί πάντα ένα άμεσο μήνυμα εμπιστοσύνης ή ανησυχίας» για τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους, δήλωσε ο Ματαρέλα επικαλούμενος την εκτροπή και το «πραξικόπημα» τα οποία προκάλεσε.
Η επικεφαλής της γαλλικής Δεξιάς, η Μαρίν Λεπέν, κατήγγειλε «ένα πραξικόπημα» της ΕΕ στην Ιταλία ενώ ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο σταυροφόρος του Brexit, προειδοποίησε πως η «οργή» των ιταλών ψηφοφόρων θα μεταφρασθεί σε «περισσότερες ψήφους» για τους ευρωσκεπτικιστές.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην Λέγκα πλέον περίπου 22% των ψήφων, από το 17% που είχε συγκεντρώσει στις 4 Μαρτίου.
Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, σε βίντεο που δημοσιοποίησε στο facebook τόνισε: «Yπάρχει κάποιος ο οποίος μιλά, υποκαθιστώντας εκατομμύρια πολίτες. Οι αγορές σήμερα είναι το ψευδώνυμο του χειρότερου καπιταλισμού, του αρπακτικού αυτού που υφίσταται στην Ιταλία».
Σύμφωνα με τον Γκρίλο, βγαίνοντας από το σπίτι του είδε ότι «ο κόσμος δεν μιλά, περπατούν όλοι με απλανές βλέμμα, σαν να τους έχει υποκαταστήσει ένας εξωγήινος, όπως στα έργα επιστημονικής φαντασίας».
ΠΗΓΗ: pronews