28.5.18

Οι οπαδοί του Ερντογάν στην Γαλλία απειλούν περιπτερούχους – Παρέμβαση Μακρόν


Οι οπαδοί του Ερντογάν στην Γαλλία απειλούν περιπτερούχους – Παρέμβαση Μακρόν

Σάλο έχει προκαλέσει όχι μόνο στη Τουρκία, αλλά και στους Τούρκους οπαδούς τουΕρντογάν που ζουν στην Γαλλία το αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού Le Point στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, εστιάζοντας στον Πρόεδρο της χώρας ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του, έχοντα μάλιστα στο εξώφυλλό του φωτογραφία του και τίτλο «Ερντογάν, ο δικτάτορας».

Το περιοδικό επισημαίνει, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στα 15 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία, έχει επιβάλει έναν αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης, ο οποίος μεγιστοποιήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, που του επέτρεψε να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα, δύο χρόνια μετά. Το γαλλικό περιοδικό διερευνά την «τρέλα» του Ερντογάν για μεγαλοπρέπεια, το μουσουλμανικό δίκτυο που επιχειρεί να οικοδομήσει με διάφορες οργανώσεις μέσα στη Γαλλία και την οργισμένη φραστική επίθεσή του στη Γαλλία με αφορμή τις ενστάσεις του Παρισιού σχετικά με την επιθετικότητα της Άγκυρας έναντι των Κούρδων, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου της Γαλλίας εναντίον της Αλγερίας.
Ακόμη, κάνει μια καταγραφή των δικτατορικών μεθόδων του Τούρκου Προέδρου, επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με έναν από τους κύριους αντιπάλους του, τον Σαλελετίν Ντεμιρτάς να παραμένει στη φυλακή και με την διατήρηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία μεταξύ άλλων απαγορεύει τις συγκεντρώσεις περισσότερων από δέκα ατόμων. Επιπλέον το Le Point σκιαγραφεί τους εθνικιστές συμμάχους του Ερντογάν και την νοσταλγία του ίδιου για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την οποία θέλει να αναστήσει.
Εκστρατεία απειλών από οπαδούς του Ερντογάν
Το περιοδικό κατήγγειλε χθες εκστρατεία απειλών, εκφοβισμού και εξύβρισης για το τελευταίο του τεύχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στον δρόμο, όπου ομάδες Τούρκων υποστηρικτών του Ερντογάν έχουν απειλήσει περιπτερούχους αναγκάζοντάς τους να αφαιρέσουν τις αφίσες του περιοδικού από τις βιτρίνες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αφίσες του Le Point καλύφθηκαν από άλλες αφίσες υπέρ του Ερντογάν, ενώ σε άλλες επιστρατεύθηκε η αστυνομία για να επιβάλει την τάξη μετά την αποκατάσταση της αφίσας με το εξώφυλλο του περιοδικού.
«Είναι απίστευστο! Νομίζουν ότι μπορούν να εξασκούν την λογοκρισία τους στην Γαλλία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του περιοδικού Ετιέν Ζερνέρ προσθέτοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στην δικαιοσύνη.
Παρέμβαση Μακρόν
«Είναι απολύτως απαράδεκτη η αφαίρεση των αφισών του περιοδικού Le Point από τα κιόσκια των εφημερίδων με το επιχείρημα ότι δεν αρέσουν στους εχθρούς της ελευθερίας στην Γαλλία, όπως και στο εξωτερικό. Η ελευθερία του Τύπου δεν έχει τιμή: χωρίς αυτήν, είναι δικτατορία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού με την φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν.
pronews