18.5.18

Κόλαφος κατά Σακελλαρίου από τους δικαστικούς λειτουργούς



Ευθείες βολές κατά του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου για την αιφνίδια κίνησή του να παραιτηθεί από τη θέση του εξαπολύει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. 

«Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν παραιτούνται, δεν φυγομαχούν»Με ανακοίνωσή της η Ένωση κατηγορεί τον κ. Σακελλαρίου εμμέσως πλην σαφώς για απόπειρα επηρεασμού των δικαστών στις εκκρεμείς διασκέψεις αλλά και για «φυγομαχία». Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνεπές στις πάγιες θέσεις του, καταδικάζει κάθε απόπειρα επηρεασμού των δικαστών του και δη σε εκκρεμείς υποθέσεις, ακόμα και αν προέρχεται από τον Πρόεδρό του.

»Οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας παραμένουν ενωμένοι και προσηλωμένοι στο έργο της απονομής της δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των καιρών με ανεξάρτητο φρόνημα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα το Σύνταγμα και τον νόμο. Δεν παραιτούνται, δεν φυγομαχούν». 

Η ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας ελήφθη με τη συμμετοχή των αναπληρωματικών μελών κ. Ε. Κουλεντιανού και κ. Δ. Τσαρούχα, λόγω κωλύματος του κ. Ε. Αντωνόπουλου και του κ. Μ. Πικραμένου, οι οποίοι μετέχουν σε εκκρεμή διάσκεψη για ζήτημα, στο οποίο αφορά η ανακοίνωση.

Στ. Κοντονής: «Ηχηρή απάντηση στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του ΔΣΑ»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής προέβη στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης: 

«Η σημερινή ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί ηχηρή απάντηση στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι οποίοι προσπάθησαν χθες μέσω της παραίτησης του κ. Νικολάου Σακελλαρίου από τη θέση του Προέδρου του ΣτΕ να δημιουργήσουν κλίμα εις βάρος της κυβέρνησης. Αν θέλουν, ας τη μελετήσουν, για να μην εκτεθούν για άλλη μια φορά». 

Α. Παπαδόπουλος: «Αδιανόητη η παραίτηση Σακελλαρίου λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του»
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτήρισε ακατανόητη και απαράδεκτη την παραίτηση του κ. Νίκου Σακελλαρίου από την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας.


«Δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του ΣτΕ κάτι τέτοιο. Δεν έχει δικαιολογητική βάση η παραίτηση του κ. Σακελλαρίου»«Η χώρα έχει αποθεσμοποιηθεί, είναι ιστορικό δόγμα ότι πριν από την καταστροφή μιας αυτοκρατορίας ή ενός κράτους προηγείται η θεσμική διάλυση» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του ΣτΕ κάτι τέτοιο. Δεν έχει δικαιολογητική βάση η παραίτηση του κ. Σακελλαρίου και το επιχείρημα ότι είναι υπέρ των συνταξιούχων δεν λέει κάτι. Διαρροές υπήρχαν πάντα».

«Διάφορες κοκότες παραβίαζαν τον κανόνα εχεμύθειας, χωρίς να υπάρχει αντίδραση από την ηγεσία του ΣτΕ. Ο κ. Σακελλαρίου με την παραίτησή του έκανε μεγάλη ζημιά. Είναι αδιανόητη η απόφασή του λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του» σχολίασε.

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, «την αποκλειστική ευθύνη για την επιλογή του στην προεδρία του ΣτΕ την έχει η κυβέρνηση. Αυτά δεν γίνονται στις θεσμικές δημοκρατίες».

Το χρονικό της παραίτησης
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου υπέβαλε την Τετάρτη την παραίτησή του, καταγγέλλοντας εσκεμμένες διαρροές.

Ειδικότερα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε την παραίτησή του υπό το κράτος έντονης συναισθηματικής φόρτισης και πιέσεων. 

Με μια αιχμηρή αναφορά, ο κ. Σακελλαρίου επέκρινε την πολιτική ηγεσία της χώρας επειδή, όπως εξήγησε, μετακυλίει παγίως στη Δικαιοσύνη την επίλυση των πιο δυσεπίλυτων προβλημάτων. 

Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ προειδοποίησε για τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις. Όπως είπε, «φοβούμαστε πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων» και κάλεσε τους πολίτες να εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, λέγοντας ότι «υπάρχουν ακόμα δικαστές εις τας Αθήνας». 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξαπέλυσε «κεραυνούς» και για τις διαρροές όσον αφορά στον νόμο Κατρούγκαλου.

Οι διαρροές, σημείωσε, αποτέλεσαν «αδιανόητη και απαράδεκτη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και επέφεραν καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και στο κύρος του θεσμού του ΣτΕ».

Η εξέλιξη αυτή, όπως είπε, «δεν μου επιτρέπει πλέον να εξακολουθώ να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με τη δέουσα νηφαλιότητα και ηρεμία».

Για τον λόγο αυτόν, πρόσθεσε εμφανώς συγκινημένος, οδηγείται στην «επώδυνη απόφαση» της παραίτησης, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του τον Ιούνιο, έπειτα από 42 χρόνια στο δικαστικό σώμα.

Μετά την παραίτησή του, ο Νίκος Σακελλαρίου έχει δικαίωμα σύμφωνα με τον νόμο να παραμείνει για έναν μήνα χωρίς να μετέχει στις διασκέψεις, στις οποίες θα προεδρεύει ο αρχαιότερος από τη σύνθεση του δικαστηρίου. 

Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.


zougla