29.5.18

Γιατί η κυβέρνηση «αποστασιοποιείται» από το Ν.Κοτζιά: Περιμένει να δει το μέγεθος των αντιδράσεων που έρχονται...


Eίχε πολύ ενδιαφέρον το χθεσινό non paper που διοχέτευσε το Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα μετά την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά  ότι με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ντιμιτρόφ «τέλειωσαν ό,τι είχαν αναλάβει από τους πρωθυπουργούς τους...» αφού κυριολεκτικά τον «άδειασε» αναφέροντας πως:

«ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι...»
Τι σημαίνει αυτό; Στην κυβέρνηση έχουν λάβει το μήνυμα από την ελληνική κοινωνία. Ξέρουν πως το Σκοπιανό δεν θα το περάσουν αλώβητα και το κυριότερο δεν θα το ξεχάσει ποτέ κανείς.
Μπορούμε να πούμε ότι το Σκοπιανό είναι το λιγότερο, «political career ending» για όσους το υποστηρίξουν και το ψηφίσουν με την μορφή που παρουσιάζεται να έχει, δηλαδή να δοθεί στα Σκόπια σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».
Το ενδιαφέρον είναι που αποσκοπεί η κυβέρνηση με την διαρροή «αποστασιοποίησης» από το Ν.Κοτζιά, διότι είναι σαφές ότι τα «χοπ» και τα άλματα σε «χαντάκια» σε αυτόν αναφέρονται.
Άλλωστε πέραν της διαρροής είχαμε και την επίσημη δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπρόσωπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου με την οποία η κυβέρνηση πατάει «φρένο»
«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί για να υπάρξει μια καλή συμφωνία. Δεν υπάρχει συμφωνία αν δεν συμφωνηθούν όλα», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί το αποτέλεσμα, σε ένα τόσο κομβικό σημείο. Η συμφωνία εάν έρθει θα δημιουργήσει ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις και συναινέσεις. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Και η θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή», πρόσθεσε, μιλώντας στην ΕΡΤ1.
Καταρχήν δεν θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να στοχοποιείται ο πρωθυπουργός, καλά είναι όσο στο «φως» των εξελίξεων φαίνεται ο Ν.Κοτζιάς.
Κατά δεύτερον στο Μαξίμου περιμένουν ένα μόνο πράγμα για να αποφασίσουν οριστικά εάν θα αποτολμήσουν να φέρουν μια «συμφωνία» στην Βουλή.
Περιμένουν να δουν το μέγεθος των συλλαλητηρίων που θα διοργανωθούν εντός των επόμενων ημερών από την Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, η οποία θα ανακοινώσει, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, τη διοργάνωση συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ένας εκ των διοργανωτών, «τα συλλαλητήρια δεν θα γίνουν μόνο σε Θεσσαλονίκη-Αθήνα, αλλά και σε άλλους μεγάλους δήμους. Στην Πέλλα ως σημείο αναφοράς, στην Έδεσσα, την Πτολεμαΐδα, την Καστοριά, τη Φλώρινα.
Εκεί θα λάβει η κυβέρνηση και την τελική της απόφαση. Διότι τότε θα ξέρει πόση οργή υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Η Αστυνομία μπορεί να κάνει πάλι λάθος... στην καταμέτρηση αλλά στο Μαξίμου ξέρουν καλά να μετράνε.
Συνεπώς μέχρι τότε καλό είναι να φαίνεται ο Ν.Κοτζιάς, διότι αν «στραβώσει» πολύ το πράγμα τότε απλούστατα θα γίνει μια... αναδίπλωση από την κυβέρνηση.
Ο κ. Κοτζιάς, είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί σ’ επίπεδο τεχνοκρατών επειδή υπάρχουν «τεχνικά και νομικά ζητήματα που πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν...».
Μια διατύπωση, που δείχνει ότι συμφωνία για το όνομα, δεν υπάρχει!  
Και πως να υπάρχει τα δύο ονόματα που δέχονται οι Σκοπιανοί ως «λύση» και για χρήση «erga omnes» είναι τα αλυτρωτικά «Μακεδονία του Ίλιντεν» και το ακόμα πιο «κορυφαίο» «Μακεδονία του Κρουσόβου»
Ο Α.Τσίπρας δεν θέλει να «εκτεθεί» για μιαν ακόμη φορά.
Άλλωστε όπως λένε οι πληροφορίες δεν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για το «Μακεδονία του Ίλιντεν» και το πληροφορήθηκε από τον ίδιο τον Σκοπιανό πρωθυπουργό κ. Ζάεφ, στις συναντήσεις που είχαν στη Σόφια.
Με το χθεσινό «non paper» η κυβέρνηση δείχνει πια ότι δεν επείγεται να κλείσει το «Μακεδονικό» και αφήνει άλλον να φαίνεται ότι βιάζεται για αυτό
Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Ντιμιτρόφ είναι αυτός που επέμεινε ότι το erga omnes για το οποίον εμφανίσθηκε πρόθυμος ο κ. Ζάεφ, ισχύει μόνο για το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» ή το «Μακεδονία του Κρούσεβο» 
Υπάρχει η εκτίμηση, ότι ο κ. Ζάεφ προτίθεται να παρακάμψει τον «Ντιμιτρόφ ν’ αναλάβει ο ίδιος το βάρος των διαπραγματεύσεων, σε απ’ ευθείας συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα.
Εκτίμησή μας όμως είναι ότι δεν μπορεί. Ο Ντιμιτρόφ προέρχεται από τον χώρο του VMRO.
Χωρίς το VMRO καμία συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε στα Σκόπια. Ο Ντιμιτρόφ ξέρει καλά γιατί επιμένει κάθετα μόνο στα δύο αυτά αλυτρωτικά ονόματα.
Στην ουσία καθιστά ανενεργές τις συνταγματικές αλλαγές, αφού τα ίδια τα ονόματα παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό και ζητούν την «ενοποίηση της Μακεδονίας» βάση της γνωστής διακήρυξης του Κρουσόβου, της εξέγερσης του Ίλιντεν το 1903
Με δεδομένη την πίεση που ασκούν ΗΠΑ και ΕΕ, και μ’ ένα κοινά αποδεκτό συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος το πονηρότερο που μπορείν να κάνει Ζ. Ζάεφ είναι να πείσει στο εσωτερικό του για την ανάγκη συνταγματικών αλλαγών σε κάποιο βάθος χρόνου για να κατοχυρωθεί σε χαρτιά το erga omnes.
Όμως είναι γνωστό ότι αν ενδώσουμε και παραδώσουμε από μόνοι μας τα ιστορικά διακαιώματα της Μακεδονίας μετά ότι κι αν έχει συμφωνηθεί για το... μέλλον απλά δεν θα γίνει.
pronews