5.5.18

Κοτζιάς: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη σύγκρουση τουρκικού πλοίου με κανονιοφόρο


Ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ο Νίκος Κοτζιάς για τη σύγκρουση του τουρκικού εμπορικού πλοίου με την κανονιοφόρο «Αρματωλός».
Ο υπουργός Εξωτερικών δεν υιοθετεί πλήρως τις κυβερνητικές διαρροές για «ατύχημα», δίνοντας νέα διάσταση στο όλο θέμα.

«Η ερώτησή σας προϋποθέτει ότι έχω τη σιγουριά ότι το ατύχημα με το εμπορικό πλοίο της Τουρκίας ήταν ηθελημένο και όχι ατύχημα. Δεν μπορώ να το κρίνω αυτήν τη στιγμή. Αν με απασχολεί; Στις 04:40 με ξυπνήσανε και από τις 04:40 μέχρι να εμφανιστώ εδώ έδινα οδηγίες. Γιατί αυτά είναι θέματα που σχετίζονται πιο πολύ με το Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι θέματα Διεθνούς Δικαίου, είναι θέματα παραστάσεων από το ΝΑΤΟ και διευκρινίσεων, αν θέλετε με την τουρκική πλευρά», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για όλα φταίει η… νευρικότητα της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Για την Τουρκία μίλησα αναλυτικά σε μια πρόσφατη συνέντευξή μου. Ξέρετε, δεν δίνω συχνά συνεντεύξεις. Νομίζω ο Υπουργός Εξωτερικών πρέπει να προσπαθεί να κάνει εξωτερική πολιτική και όχι άλλα πράγματα. Η Τουρκία -πάντα το περιγράφω, νομίζω σας κουράζω-  είναι μια χώρα με πάρα πολλές αντιφάσεις. Και μπροστά στις εκλογές, πέρα από τον αναθεωρητισμό και την νευρικότητα, εκδηλώνονται πλευρές και ανασφάλειας, θα έλεγα, φόβων, μαζί με μια υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, που συγκροτεί μια αντιφατικότητα.
Νομίζω ότι υπάρχουν δυνάμεις στην περιοχή που βλέπουν ότι οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα δεν περπατάνε όπως εκείνες θα θέλανε. Και στα ζητήματα που θέτουν στο Αιγαίο ή στο Κυπριακό, κατά βάθος έχουν προσθέσει κι άλλο ένα θέμα, αυτό. Δηλαδή, μαζί με τη νευρικότητα και τον αναθεωρητισμό τους, υπάρχουν αυτά που θα έλεγε ένας παλιός μαρξιστής, τα υλικοτεχνικά συμφέροντα μπροστά μας (…) Για το εμπορικό πλοίο η ενημέρωση που είχα μέχρι τις 08:00 που το παρακολουθούσα είναι ότι δεν έμεινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, εσείς θα τα παρακολουθούσατε περιμένοντάς μας καλύτερα.  Βγήκε, πήγε στα τουρκικά χωρικά ύδατα, έχουμε ζητήσει από τους Τούρκους να πάρουν τα μέτρα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, θα το δούμε αυτό».
politik