18.5.18

Ο Ν.Τραμπ ευχαριστεί την Ελλάδα: «Πληρώνει αυτά που πρέπει για το ΝΑΤΟ αντίθετα από την Γερμανία»

Ο Ν.Τραμπ ευχαριστεί την Ελλάδα: «Πληρώνει αυτά που πρέπει για το ΝΑΤΟ αντίθετα από την Γερμανία»
Προσωπικά συγχαρητήρια προς την Ελλάδα και άλλες έξι χώρες-μέλη της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας στέλνει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επειδή είναι συνεπείς στις νατοϊκές τους υποχρεώσεις και επενδύουν το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με τον γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον Λευκό Οίκο.

Την ίδια στιγμή εξέφρασε την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την Γερμανία, η οποία παρά τον πλούτο που έχει δεν προσφέρει επαρκώς στην αμυντική Συμμαχία. Λέει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «έχει ευεργετηθεί ιδιαίτερα», ενώ την απείλησε λέγοντας «πως θα αντιμετωπισθεί για αυτό καθώς δεν γίνεται να πληρώνουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι παραπάνω, εξαιτίας της»
Το οξύμωρο σε όλα αυτά είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται σε χρόνια τραγική οικονομική κατάσταση με βασική υπαιτιότητα της Γερμανίας και όμως τηρεί τις υποχρεώσεις της, ενώ η Γερμανία των πλεονασμάτων έχει βάλει μπροστά για την δική της προστασία, τις ΗΠΑ και η ίδια χρησιμοποιεί τα χρήματά της (και των άλλων καθώς τα δικά της πλεονάσματα προκαλούν ελλείμματα στις άλλες χώρες της ΕΕ) για την δική της ευμάρεια
«Θέλω να ευχαριστήσω τα επτά κράτη του ΝΑΤΟ, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα επιτύχουν τον νατοϊκό στόχο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες... Το ποσοστό 2% (σ.σ. του ΑΕΠ) εκπληρώνεται από την Πολωνία, την Ρουμανία, την Εσθονία, την Λετονία, την Λιθουανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έκαναν αυτό που έπρεπε... Και πλήρωσαν τα χρήματα τα οποία τους αναλογούσαν», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε σαφές μήνυμα πως θα «αντιμετωπιστούν» τα μέλη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς την Συμμαχία, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην Γερμανία.
«Ειδικότερα, η Γερμανία πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο στη Συμμαχία, αντιμετωπίζοντας τη μακροχρόνια υστέρηση των αμυντικών συνεισφορών της. Η Γερμανία δεν έχει συνεισφέρει αυτά που θα έπρεπε να έχει συνεισφέρει και είναι μια από τις χώρες που έχουν ευεργετηθεί πολύ - πολύ περισσότερο από ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειλικρινά», τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ.
Το θέμα των αμυντικών δαπανών αποτελεί ένα από τα κεντρικά πολιτικά μηνύματα της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα τονίσει πως δεν γίνεται οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να επωμίζονται το κόστος της ασφάλειας ορισμένων πλούσιων χωρών, τις οποίες έχει κατηγορήσει ανοιχτά ότι εκμεταλλεύονται την ασφάλεια που τους παρέχουν οι ΗΠΑ.
«Τώρα, δυστυχώς, πληρώνουμε πολύ περισσότερο από το 2%, το οποίο είναι πιθανώς άδικο για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών... Έχουμε, όμως, κάποιους που δεν το κάνουν - και θα αντιμετωπισθούν».
 pronews