7.5.18

Επιστρέφουν οι Γάλλοι για τις Belharra στην Αθήνα - Από το 2024 και μετά - Μέχρι τότε τί κάνουμε;

Επιστρέφουν οι Γάλλοι για τις Belharra στην Αθήνα - Από το 2024 και μετά - Μέχρι τότε τί κάνουμε;
Oι Γάλλοι επιστρέφουν ξανά στην Αθήνα για να συζητήσουν και πάλι για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra και το ενδεχόμενο απόκτησής τους από το 2024 και μετά.
Οι συγκεκριμένες φρεγάτες ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής στην Αθήνα οι οποίες σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, ήταν θετικές, το ζήτημα είναι ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και μια εξαετία είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Η γαλλική αντιπροσωπεία θα επανέλθει στις 21 Μαίου για να καθοριστεί το ποσοστό συμμετοχής των ελληνικών Ναυπηγείων στο πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών.
Επί του πρακτέου αυτό θα είναι και το κρίσιμο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Όπως είναι γνωστό προβλέπεται η απόκτηση τουλάχιστον τεσσάρων φρεγατών Belharra οι οποίες υπό πολύ αισιόδοξες συνθήκες θα μπορούσαν να γίνουν και έξι.
Άλλωσε το ΠΝ έχει ανάγκη από έξι ολοκαίνουριες φρεγάτες για να διατηρηθεί ανταγωνιστικό ως προς το τουρκικό Ναυτικό.
Ένα τουρκικό Ναυτικό το οποίο στα αμέσως επόμενα χρόνια ετοιμάζεται να εντάξει 4 νέες φρεγάτες TF-100, 2 stealth κορβέτες Ada που θα προστεθούν στις ήδη δύο υπάρχουσες, έξι φρεγάτες TF-2000, 1 ή 2 αεροπλανοφόρα κλάσης Anadolu και 6 υποβρύχια Type-214T!
Το σημαντικότερο όλων: Η τρομακτική αεροπορική υπεροχή που θα αποκτήσει η τουρκική Αεροπορία στο Αιγαίο με την είσοδο σε υπηρεσία δεκάδων F-35Α.
Για ένα Ναυτικό, ο χειρότερος εχθρός δεν είναι το αντίπαλο Ναυτικό, αλλά η αντίπαλη Αεροπορία.
Ηδη και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, με εξαίρεση της MEKO-200HN που έχουν εντάξει βλήματα ESSM στο αντιαεροπορικό οπλοστάσιό τους, οι λοιπές φρεγάτες κλάσης "S" είναι «χαμένες από χέρι» σε πυραυλικές επιθέσεις κορεσμού που δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα CIWS Phalanx.
Πρακτικά το ΠΝ έχει απωλέσει την στρατηγική του σημασία στο Αρχιπέλαγος, από την στιγμή που οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της χώρας αδιαφόρησαν για την απόκτηση ναυτικής πλατφόρμας αεράμυνας περιοχής, δηλαδή πλοίου που να έχει αντιαεροπορικά όπλα και αισθητήρες που να προσφέρουν δυνατότητα εντοπισμού σε ακτίνα 300 χλμ. και κατάρριψης σε ακτίνα 120 χλμ.
Η πρώτη φρεγάτα Belhara σίγουρα θα ναυπηγηθεί στη Γαλλία. Η Ελλάδα διεκδικεί τις υπόλοιπες τρεις αν και το πιθανότερο είναι να πάρει τις δυο εάν ο τελικός αριθμός θα είναι οι 4 φρεγάτες.
Οι Belharra θα είναι διαθέσιμες από το 2024 και μετά (που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και πολύ αργότερα καθώς το 2023 θα αποκτήσει την πρώτη φρεγάτα το γαλλικό Ναυτικό). Το πρόβλημα είναι τι κάνουμε μέχρι τότε; Το ΠΝ δεν αντέχει τόσα χρόνια χωρίς ενίσχυση.
pronews