24.4.18

Θαλάσσιες δοκιμές για το πρώτο εγχώριο κινεζικό αεροπλανοφόρο! (vid.)

o πρώτο κινέζικο εγχώριας ναυπήγησης αεροπλανοφόρο ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές του εντός της εβδομάδας. Το αεροπλανοφόρο Type 001A ίσως ξεκινήσει τις δοκιμές κατά τους εορτασμούς των 69 ετών από την ίδρυση του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού, αναφέρει ο κινεζικός Τύπος.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κινέζοι έχουν δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές μεταξύ 20 και 28 Απριλίου, προφανώς για τη διεξαγωγή των δοκιμών. Ωστόσο η εκτέλεση των δοκιμών θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Center for Strategic and International Studies, το Type 001A μοιάζει πολύ με το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning, που αγόρασε η Κίνα από την Ουκρανία και εντάχθηκε επιχειρησιακά στο Ναυτικό της το 2012.
Το Type 001A έχει σχεδόν το ίδιο εκτόπισμα με το Liaoning και διαθέτει κεκλιμένο διάδρομο. Το Type 001A έχει μήκος 315 και πλάτος 75 μέτρων. «Η συνεχής εκπαίδευση με το Liaoning προσέδωσε στο κινεζικό Ναυτικό την εμπειρία να επιχειρεί στην ανοικτή θάλασσα», ανέφερε Κινέζος αξιωματούχος.
Η Κίνα έχει δημιουργήσει την πρώτη της υπερπόντια βάση στο Κέρας της Αφρικής, στο Τζιμπουτί και ο πρόεδρός της Σι Τζιπίνγκ θέλει τη δημιουργία ισχυρού Ναυτικού ικανού να επιχειρεί στις ανοικτές θάλασσες.
«Στο μέλλον το κινεζικό Ναυτικό θα χρειαστεί περισσότερες βάσεις σε όλο τον κόσμο ειδικά σε περιοχές κλειδιά», ανέφερε Κινέζος απόστρατος ανώτατος αξιωματικός.
defence-point