24.4.18

Τουρκική εταιρεία ισχυρίζεται την ανάπτυξη φονικού UUV! (μόνο που κανείς δεν το έχει δει…)


Η τουρκική εταιρεία Albayraklar Savunma έχει αναπτύξει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Karadeniz το πρώτο σύστημα UUV που λειτουργεί ως αυτόνομο υποβρύχιο όπλο, αναφέρει η «Daily Sabah«. Το πρόβλημα ωστόσο με τον ισχυρισμό, είναι πως κανείς δεν το έχει δει…

Το σύστημα φέρει την ονομασία «Wattozz» και παρουσιάζεται σε γραφιστικές απεικονίσεις ως σαλάχι. Το φερόμενο τουρκικό UUV μπορεί να εκραγεί πλησίον πλοίων με σκοπό την καταστροφή τους. Το «Wattozz», που διαθέτει λειτουργία αναμονής, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ρόλο επιτήρησης.
Ο χειρισμός του γίνεται με κρυπτογραφημένα ακουστικά κύματα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 5.5 κόμβους και διαθέτει αυτονομία 12 ωρών.
Νέο τουρκικό υπερόπλο;
Όπως επισημαίνει η ρωσική ιστοσελίδα warfiles.ru (και μάλλον θα συμφωνήσουμε), οι Τούρκοι είναι πολύ καλοί στη δημιουργία photoshop και animations για να δικαιολογούν τη σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων (Οι αναφορές στο διεθνή τύπο, απασχόλησαν αρκετά τα τουρκικά ΜΜΕ). Με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του project το 2023, το μέλλον του είναι μάλλον αβέβαιο.
Οι κατασκευαστές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις προδιαγραφές του εν λόγω UUV, όπως μέγεθος, βάρος, ωφέλιμο φορτίο κτλ. Δεν έχουν παρουσιάσει επίσης καμία φωτογραφία (πλην του animation που προαναφέραμε), ούτε έχουν πει έαν θα καταστεί ποτέ επιχειρησιακό.
Τι συμπέρασμα βγάζουμε από τα ανωτέρω;
Είναι αλήθεια πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι έτη φωτός μπροστά από την αντίστοιχη ελληνική. Όταν όμως η τουρκική μηχανή προπαγάνδας παρουσιάζει ένα animation ως επίδειξη ενός νέου «υπερόπλου», ομολογούμε πως διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας (εξ ου και ο ελληνικότατος μπακαλιάρος στην αρχική εικόνα…)
ptisidiastima.com
Ακόμα και αν η Τουρκία μπορέσει να κατασκευάσει αυτά που ονειρεύεται, θα πρέπει το "σαλάχι" να επιτεθεί σε σταματημένα πολεμικά  πλοία, ακόμα και αν ευρίσκεται σε ετοιμότητα στο βυθό.Αυτό διότι θα έχει (αν έχει) ανωτάτη ταχύτητα τα 5 μίλια τη ώρα, τη στιγμή που τα πολεμικά πλοία αναπτύσσουν μέχρι και 30 μίλια/h. δηλαδή εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν, ακόμη και αν τα πλοία κινούνται με πολύ μικρότερη ταχύτητα. Αν θελήσουν να επιτεθούν με αυτά σε ναυλοχούντα πλοία σε λιμάνια, κατά κανόνα τα λιμάνια αυτά, θα ευρίσκονται εκτός εμβελείας των "σαλαχιών", εκτός αν κατευθύνονται από εμπορικό πλοίο με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Εκείνο που έχει σημασία είναι να αξιοποιηθούν οι Έλληγνες επιστήμονες στον αμυντικό και επιθετικό τομέα και αυτό πρέπει να γίνει τώρα.
ΑΒΡΑΑΜ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ/ Efenpress