17.4.18

Παραχώρηση UAV’s από τις ΗΠΑ “κυνηγά” η Ελλάδα! Θέλει MQ-1 Predator


Αποτέλεσμα εικόνας για MQ-1 Predator

Έστω και αργά η Ελλάδα προσπαθήσει να “μπαλώσει” το κενό που έχει η άμυνα της στον τομέα της χρήσης UAV. Την εποχή που όχι μόνο η Τουρκία αλλά όλες οι χώρες του κόσμου χρησιμοποιούν στον υπερθετικό βαθμό αυτά τα όπλα, η Ελλάδα “τρέχει” να καλύψει την αδιαφορία ,την ανικανότητα αλλά και τις “πονηριές” κυβερνήσεων πολλών χρόνων που δεν έκαναν τίποτα για να ακολουθήσει η χώρα την ανάπτυξη της φθηνής τεχνολογίας των UAV.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τα τρία UAV’s που η Ελλάδα θα πάρει με τη μέθοδο της εκμίσθωσης από το Ισραήλ, θα ζητηθούν από τις ΗΠΑ τρία -ίσως και περισσότερα- MQ-1 Predator απ΄ αυτά που έχουν προγραμματίσει να αποσύρουν. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στις συζητήσεις που θα ΄χει ο Α/ΓΕΕΘΑ στο ταξίδι του στις ΗΠΑ τη 1η Μαίου, όπου και θα συναντήσει τον Αμερικανό Αρχηγό Τζ. Ντάντφορντ.
Τα MQ-1 μπορεί να αποσύρονται από τις ΗΠΑ αλλά είναι UAV’s που θα μπορούσαν να κάνουν πολύ καλή δουλειά για την Ελλάδα, στο Αιγαίο. Μπρούν να πετούν ατελείωτες ώρες σε πάρα πολύ μεγάλο ύψος ,βλέποντας και καταγράφοντας τα πάντα. Μπορούν να φέρουν όπλα αλλά είναι σίγουρο ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να τα παραχωρήσουν εξοπλισμένα. Ακόμη κι έτσι όμως θα ΄ναι πολύτιμη βοήθεια για την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή. Και είναι βοήθεια που οι ΗΠΑ πρέπει να δώσει στην Ελλάδα, η οποία από την πλευρά της έχει δώσει πάρα πολλά στην Ουάσινγκτον σε επίπεδο στρατιωτικών διευκολύνσεων, χωρίς ακόμη να ΄χει πάρει ως αντάλλαγμα κάτι ουσιαστικό.
Ακόμη κι αν η υπόθεση της παραχώρησης των τριών ΜQ-1 έχει θετική κατάληξη , ασφαλώς και δεν λύνει οριστικά το θέμα ,τουλάχιστον σε σχέση με τη Τουρκία η οποία έχει πλέον δική της παραγωγή UAV’s . Ίσως η Ελλάδα από το να καταφεύγει σε αμφιλεγόμενες -τουλάχιστον- αγορές όπως η τελευταία των ελικοπτέρων Kiowa, για την οποία μέχρι στιγμής έχουμε πληρώσει 47 εκατομμύρια δολάρια ,θα πρέπει να προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός δικού της UAV.
militaire