18.4.18

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν επίσημα την Τουρκία για την αγορά των S-400: «Θα επηρεάσει την αγορά των F-35»


Η αγορά από την Τουρκία των αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400 ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας σύμφωνα με τον νόμο CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA-νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων-σ.σ).

Αυτό αναφέρεται στην γραπτή ανακοίνωση του συμβούλου του Αμερικανού υπουργού  Εξωτερικών και αρμόδιου για  θέματα Ευρώπης και Ευρασίας  Γουές Μίτσελ, η οποία θα παρουσιασθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων  του αμερικανικού Κογκρέσου.    
«Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει καταλήξει στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει την επιβολή κυρώσεων  με βάση το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA και θα έχει αρνητική επίδραση όσον αφορά την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35» επεσήμανε ο Μίτσελ.
Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που είχε δώσει από κοινού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Άγκυρα ότι η Ρωσία αποφάσισε να επισπεύσει την πώληση των S-400 στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν στις 9 Απριλίου είχε δηλώσει στην Άγκυρα ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να  παραιτηθεί από την αγορά των S-400.   
pronews