26.4.18

Raytheon: Φθηνή, high-tech και… “καυστική” απάντηση στα μικρά drones

H αγορά οπλικών συστημάτων που μπορούν να καταρρίψουν μικρά drones όπως αυτά που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ ή το ΙΚ θα ανέλθει από το μηδέν στα αρκετά δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Raytheon επενδύει στην κατηγορία αυτή κατασκευάζοντας ένα λέιζερ υψηλής ενέργειας και ένα ηλεκτρομαγνητικό όπλο υψηλής ισχύος που θα μπορούν να εντοπίζουν, να εγκλωβίζουν και να καταστρέφουν τα μικρά και φτηνά drones.

Η απειλή των μίνι-drones αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το Πεντάγωνο, όπως και η αντιαεροπορική άμυνα γενικότερα. Το ΙΚ έχει χρησιμοποιήσει απλά drones του εμπορίου για την άφεση χειροβομβίδων. Αναλόγως τα χρησιμοποιεί και η Χεζμπολάχ, αλλά και το Ιράκ, αλλά και η Ρωσία στον υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία.
Ένα απλό drone μπορεί να αποκτηθεί με 1.000 δολάρια ή και πολύ λιγότερα και με μερικές μετατροπές μπορεί να μετατραπεί σε αερόχημα αναγνώρισης ή προσβολής. Σμήνος τέτοιων drones χρησιμοποιήθηκε σε πρόσφατη επίθεση κατά ρωσικής βάσης στην Συρία.
Ανησυχώντας για τις πληροφορίες που μπορεί κάποιος αντίπαλος να αποκτήσει με τη χρήση τους, ή το χάος που μπορούν να επιφέρουν πλήττοντας προωθημένες βάσεις, εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, λιμάνια κ.ο.κ. οι στρατιωτικοί αναζητούν τρόπους αντιμετώπισής τους.
Και αν αναλογιστεί κανείς ότι το κάθε drone κοστίζει περί τα 1.000 δολάρια ενώ ένας πύραυλος Stinger, το απλούστερο και φτηνότερο αμερικανικό όπλο, κοστίζει 38.000 το πρόβλημα καθίσταται εμφανές.
Ακόμα και ένας αντίπαλος με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες μπορεί να αποκτήσει τόσα πολλά drones που μια πλούσια χώρα δεν θα μπορεί να αποκτήσει αρκετούς πυραύλους για να τα αντιμετωπίσει.
Τα παλιά καλά πολυβόλα μπορούν βεβαίως να τα καταρρίψουν, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη ακρίβεια. Ηλεκτρονικά αντίμετρα μπορούν να εξουδετερώσουν τα συστήματα κατεύθυνσής τους, αλλά τα drones καθίστανται συνεχώς πιο αυτόνομα, ικανά να καθοδηγούνται μόνα τους.
Έτσι καταλήγουμε στα λέιζερ και στο ηλεκτρομαγνητικό όπλο. Ένα όπλο λέιζερ μπορεί να το καταστρέψει ενώ ηλεκτρομαγνητικό ένα μπορεί να «παγώσει» τα ηλεκτρονικά του συστήματα.
Το λέιζερ είναι όπλο ακριβείας και τα δύο όπλα χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό, άρα κάθε βολή τους δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα και δεν θα ξεμείνουν ποτέ από «πυρομαχικά» για όσο λειτουργεί η γεννήτριά τους.
Η Raytheon έχει δαπανήσει πολλά εκατομμύρια δικών της χρημάτων για την κατασκευή του λέιζερ υψηλής ισχύος που θα μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλά αεροσκάφη. Το σκοπευτικό του σύστημα θυμίζει αυτό ενός βιντεοπαιχνιδιού.
Το σύστημα μπορεί να εντοπίσει drone σε απόσταση 5.000 μ. ακόμα και αν πετά ανάμεσα σε δέντρα ή λόφους. Το λέιζερ έχει τοποθετηθεί σε όχημα Polaris MRZR, αλλά και σε ατρακτίδιο σε αεροσκάφος κεκλιμένου στροφείου V-22.
Το σχετικό ατρακτίδιο ζυγίζει μόνο 1000 λίβρες. Το επί οχήματος λέιζερ είναι έτοιμο να ενταχθεί σε υπηρεσία ενώ το ατρακτίδιο μπορεί να καταστεί υπηρεσιακό εντός δύο ετών αν υπάρχει χρηματοδότηση.
Το λέιζερ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί επί οχήματος Stryker 8×8 ενώ μπορεί να ενεργοποιηθεί από ένα όχημα JLTV, αν και για την ώρα δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί αυτού λόγω μεγέθους. Το ηλεκτρομαγνητικό όπλο υψηλής ισχύος είναι πραγματικά πρόκληση για όσους ενδιαφέρονται για τον ηλεκτρονικό πόλεμο και την κινητική ενέργεια.
Αν και το όπλο μικροκυμάτων δεν επιτυγχάνει συμβατικά πλήγματα αυτό που κάνει είναι να «παγώνει» τα ηλεκτρονικά συστήματα του στόχου. Το όπλο της Raytheon είναι μεγάλο. Ζυγίζει 18.000 λίβρες και φέρεται επί κιλλίβαντα μήκους 6 περίπου μέτρων. Αμφότερα τα νέα όπλα δοκιμάστηκαν στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Το ηλεκτρομαγνητικό όπλο κατέρριψε 33 drones. Το όπλο λέιζερ κατέρριψε 12 drones.
defence-point