24.4.18

Και ξαφνικά πρόβλημα με τις FREMM: «Δεν υπάρχει συμφωνία και το γαλλικό Ναυτικό τις χρειάζεται» λένε Γαλλικά ΜΜΕ

Φυσικά και θα υπάρχουν  προβλήματα, αφού σπεύδουμε πάντα να θριαμβολογούμε με ανακοινώσεις προμηθείας  οπλικών συστημάτων, προτού να έχουν οριστικοποιηθεί, δίνοντας έτσι πληροφορίες και χρόνο σε αντιπάλους να ασκήσουν πιέσεις και να ακυρώνουν προφορικές συμφωνίες.Τελικά δεν μπορούν οι αρμόδιοι να κρατούν το στόμα τους κλειστό; Πρέπει να προτρέχουν θριαμβολογούντες; ΑΛΕΞ/Efenpress

Και ξαφνικά εμφανίζονται «σύννεφα» στον ορίζοντα για την παραχώρηση υπό μορφή δανεισμού των δύο γαλλικών φρεγατών  FREMM στην Ελλάδα αφού δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune επικαλείται δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλορένς Παρλί σύμφωνα με την οποία η συμφωνία «δεν υπάρχει».
Η Γαλλίδα ΥΠΑΜ Παρλί είπε ερωτηθείσα σχετικά οτι «η συμφωνία δεν υπάρχει αν και παραμένουμε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας για στενή συνεργασία».
Το γαλλικό Ναυτικό φέρεται να αντιδράει καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα αφού είναι απαραίτητες για την κάλυψη των δικών του επιχειρησιακών αναγκών.
Αυτό άλλωστε έθετε ερωτήματα από την αρχή καθώς οι Γάλλοι έχουν αυξημένες στρατιωτικές ανάγκες.
Το ότι το χθεσινό ΚΥΣΕΑ δεν προέβη σε καμία αναφορά για τις FREMM αυξάνει περαιτέρω τα ερωτήματα
Σημειώνεται ότι το pronews.gr ενημέρωσε έγκαιρα για τις δυσκολίες της συμφωνίας αυτής
Σε ότι αφορά τις FREMM ανώτατη  κυβερνητική  πηγή δήλωσε:
«Είναι πρόωρη η συζήτηση  για συμφωνία. Οι όποιες  δηλώσεις έχουν γίνει δεν βοηθούν καθόλου το πρόγραμμα.
 Πρέπει πρώτα  να επιλυθούν πολλά ζητήματα τόσο στον τομέα της χρηματοδότησης όσο και στον τομέα της διαθεσιμότητας των σκαφών
Και πάντα υπάρχει πιθανότητα εύρεσης άλλων λύσεων» σημείωσε εννοώντας τα Αrleigh burke.
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετά τη δήλωση της Παρλί επικοινώνησε με το υπουργείο Άμυνας πηγή του οποίου επαναβεβαιώσε τη συμφωνία επικαλούμενο σχετική συζήτηση του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Πέμπτης.
Κατά την πηγή αυτή ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Φώτη Κουβέλη το απόγευμα της Πέμπτης ότι «οι γαλλικές φρεγάτες θα είναι στην Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».
Υπενθυμίζεται ότι στο ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στο επίκεντρο βρέθηκε και η διακρατική συμφωνία για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των Mirage 2000 όσο και αυτής της υποστήριξης των C-27J με στόχο να γίνουν επιχειρησιακά και τα 8 αεροσκάφη αντί των 1 ή 2 που πετούν σήμερα, αλλά στην ίδια ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της παραχώρησης των δύο γαλλικών φρεγατών
pronews